В космоса вече ще летят мишки вместо кучета и маймуни
В космоса вече ще летят мишки вместо кучета и маймуни / снимка: sxc.hu

Руските учени се отказаха от практиката да изпращат в космоса кучета и маймуни за извършване на научни експерименти.

„От гледна точна на статистиката и на разнообразните изследвания трябва да се работи не с големи животни, а с малки. В близките 10 години, а може би и повече, в космоса няма да летят нито маймуни, нито Белки, нито с Стрелки", заяви пред Интерфакс научният сътрудник в Института по медико-биологични проблеми Евгений Илин.

Според Илин съвременната доктрина на учените, работещи в сферата на космическата медицина и биология, не предвижда използването на големи животни. „Нашата основна задача е изучаването на промените на клетъчно, молекулярно и генно ниво. За това са необходими по-малки животни като мишки, с които работи целият научен свят и за които има разработени методи за изследване", посочи Илин. Освен това с големите животни могат да се извършват физиологични изследвания, каквито всъщност се правят с космонавтите на борда на Международната космическа станция.

Белка и Стрелка са имената на две кучета, с които съветските учени правиха изследвания в космоса и които благополучно бяха върнати на земята през 1959 г. Преди тях през 1957 г. в името на науката беше пожертвано кучето Лайка, което стана първото живо същество, летяло в космоса, припомня БГНЕС.