Учени създават растения киборги
Учени създават растения киборги / снимка: Guliver/Getty Images

Италианският учен Андреа Виталети ръководи изследователска група, която разработва идеята за създаване на биоелектронни растения киборги, съобщава Фокус, като се позовава на Wired.

Те ще могат да ни известяват, когато имат нужда от вода, на въздействието на какви химикали са изложени и какви паразити ядат корените им. Тези отчасти биологични, отчасти електронни създания ще са способни да измерват замърсяването на въздуха и ще бъдат свръзани в интернет мрежа.

Интересът на Виталети към съчетаването на растения и електроника се е зародил още в детските му години, когато заедно с баща си използвали електронна схема, за да създадат проста верига, генерираща звук от растения. Сега той е начело на проекта PLEASED, в който участват няколко университета и е финансиран от Европейската комисия.

Основата идея е, че растенията могат да бъдат използвани като евтини и издържливи сензори за следене на екологични фактори като качество на почвата и замърсяване на въздуха. Виталети и другите учени работят по свързването на различни видове растения с електрически платки, базирани на хардуера с отворен код Arduino, които да могат да записват и предават информация.

Растенията киборги биха могли да откриват паразити или замърсители в селскостопанските насаждения, както и да дават информация на фермерите за точните количества вода и хранителни вещества, които да използват.

Подобно на човешкия мозък, растенията реагират на стимули от електрически сигнали.

„Има доказателства, че растенията реагират на нараняване, паразити, замърсяване, химикали, киселини и висока температура", обяснява Виталети.

„Това, което не се знае, е дали е възможно да се засече сигналът и да се разбере какво го е предизвикало", казва той. Ученият посочва, че от една страна е по-лесно да се работи с растения, тъй като сигналите им са по-прости, но от друга страна е много сложно, защото не може да се разчита на обратна реакция. Въпреки трудностите екипът напредва, но до достигането на практически резултати остават четири-пет години, посочва Виталети.