Свобода в интернет: за това ще има приложение
Свобода в интернет: за това ще има приложение / снимка: DarikNews.bg, архив

Онези, които живеят в страни, където правителствата контролират интернет, скоро ще могат да заобиколят следенето благодарение на приложение за интелигентни телефони или невидима за цензорите безжична мрежа.

„Commotion Wireless” (буквално „Безжично сътресение”) - проект, финансиран от американското правителство и разработен от Вашингтон, ще е на разположение в началото на следващата година. Целта му е да помогне за свободата на изразяване предвид факта, че все повече хора използват мобилни устройства.

Това е удобна система за онези, които искат да общуват, а правителството не желае това, обобщава Саша Мейнрат, ръководител на проекта във фондацията Нова Америка. Facebook и Twitter изиграха голяма роля по време на Арабската пролет, но тези социални мрежи може да се използват от правителствата за преследване на дисидентите.

„Commotion”, наречена още „Интернет без багаж”, макар да не става дума за куфар с техника, а за софтуер - обратно е замислен като дупчеста мрежа („topologie mesh”), където връзката е всеки с всеки без централизиран достъп, който лесно може да се прекъсне. Дупчестата мрежа не е просто приложение, казва Престън Риа, един от експертите в Нова Америка, тествал проекта във Вашингтон с местните хакери.

Неговият софтуер за кодиране може да бъде прехвърлен на смартфон. Така ако е блокиран в една страна, достатъчни са един човек и апаратът му, за да го прехвърлят на друг компютър, а след това и на други, изтъква Мейнрат. Тези приложения може да бъдат блокирани, но ако едно лице влезе в страна с мобилен телефон, който го съдържа, приложението може да бъде разпространено. Така ще е много трудно да се спре разпространението, добавя той.

Системата още не доизкусурена, това ще стане до началото на следващата година. „Commotion” е един от проектите, финансирани от Държавния департамент за насърчаване на свободата в интернет. Има бюджет от 76 млн. долара за последните четири години и са планирани още 25 млн., допълва БГНЕС.

Иън Шулър от Отдела за свободата в интернет в държавния департамент изтъква, че след арабските въстания американското правителство е все по-разтревожено от посегателствата върху свободата в Мрежата. „Commotion” прави „добра връзка между една нова технология и нова нужда”, казва той. Зам.-държавният секретар за правата на човека Майкъл Познър неотдавна заяви, че ведомството дава рамо на десетина технологии от този тип.

Сред тях е приложение, което позволява поставянето на нещо като „паник бутон” за смартфони, с помощта на който отворените страници изчезват, програма, която идентифицира цензурираното съдържание и програми за обучение, които учат активистите как да продължат да комуникират. Не е работа на американското правителство да решава, къде „Commotion” ще функционира. Искаме хората да могат да се изразяват свободно и да упражняват правата си, казва Шулър. Целта ни не е да сваляме правителства, ние няма да решаваме кой ще има или няма да има тази технология, добавя той.

Когато стана известно за „Интернет без багаж” ръководителите на иранските тайни служби обявиха, че подготвят отговор. Чудесно е, че иранските тайни служби го смятат за заплаха, казва Мейнрат.