Союз се скачи с друг модул на Международната космическа станция
Союз се скачи с друг модул на Международната космическа станция / снимка: Reuters, архив

Корабът „Союз" успешно се премести от един модул до друг на Международната космическа станция, съобщи ИТАР-ТАСС от подмосковския център за управление на полетите Корольов. Операцията късно снощи е извършил бординженерът от екипажа на станцията Фьодор Юрчихин.

Управлявайки ръчно „Союз ТМА-19", руският пилот отделил кораба от служебния модул „Звезда", отдалечил го на безопасно разстояние от станцията и направил завой. Вследствие в 22.38 ч. българско време успешно го скачил с новия модул „Рассвет". Помощ са му оказали американските астронавти Дъглас Уилкок и Шанън Уокър. „Паркирането" на новото място отне общо 24 минути и премина без проблеми.

Целта на маневрата е да освободи място на „Звезда" за товарния кораб „Прогрес М-06М", който на 2 юли ще достави 2,5 тона товари. В същото време така бяха изпробвани и системите на новия модул „Рассвет", с който в бъдеще ще се скачват руските пилотирани и товарни кораби, отбелязва БТА.

За близо 10 години руските пилоти 15 пъти са премествали „Союз" от един модул до друг. За първи път обаче преместването бе отложено - с около 90 минути или една обиколка около Земята, след съгласуване с американската страна, тъй като при
подготовката бе установен проблем с една от слънчевите батерии на американския модул, осигуряващи електрозахранването на станцията.

По неизвестна засега причина, може би прегряване поради високия ъгъл на Слънцето, се задействала автоматичната защитна система на слънчевата батерия на американския сегмент, т.е. „гръмнали бушоните й", и тя се извъртяла на 200 градуса от фиксираното положение. За връщането й в нужното положение се наложило да бъде рестартиран двигателят. Благодарение на добрата координация с Хюстън обаче забавянето било минимално.