Разработват данни, получени от RADOM на Chandrayaan-1
Разработват данни, получени от RADOM на Chandrayaan-1 / БГНЕС

Първите данни от прибора RADOM на спътника Chandrayaan-1 бяха получени на 27 октомври и учените вече ги анализират.

„Засега не сме получили данни за височината и мястото по орбитата на спътника, но от постъпващата информация за последователните корекции на орбитата знаем, че спътникът е все още в околоземна орбита (6.5 часа период) и наклон спрямо екватора от 17.9°”, съобщават от БАН.

Станцията „Мир” преди и сега Международната космическа станция се поддържат на височина до около 420 км от повърхността, защото над тази височина те достигат за по-големи части от орбитата си до протонния пояс и започват да натрупват дози, които са опасни за здравето на космонавтите. При преминаване през областта на т.н. Южно-атлантическа аномалия космонавтите в станцията получават дози, които надвишат фона за София около 4000-6000 пъти, обясняват от БАН.

Електронните системи на спътниците при продължително облъчване с частици от радиационните пояси от една страна постепенно деградират, а от друга в резултат на натрупано статично електричество настъпват пробиви във високочувствителни електронни вериги, които повреждат спътника като цяло.

На 11 ноември 2008 г. се очаква спътникът Chandrayaan-1 да навлезе в орбита около Луната и нашата апаратура да започне измерванията на дозите космическа радиация в окололунното пространство, казват още о Българската академия на науките.