Пълно лунно затъмнение ще се наблюдава в събота
Пълно лунно затъмнение ще се наблюдава в събота / снимка: Reuters, архив

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава в събота от 14,06 ч. по Гринуич в продължение на близо един час в Азия, Австралия и части от Северна Америка, Източна Европа и Скандинавия при ясно небе.

Цялото затъмнение, включително отделните му фази, "ще могат да се наблюдават от Азия до Австралия", заяви американският астроном Фред Еспанак. В западната част на Северна Америка ще може да се наблюдава значителна част от затъмнението преди луната да залезе. "В Европа и Африка наблюдаващите ще пропуснат първите фази на затъмнението, които ще протекат преди появата на Луната", уточни НАСА на страницата си в интернет.

Цялото лунно затъмнение ще може да се наблюдава само в крайните части на африканския континент, в Африканския рог и по бреговете на река Меконг, посочва БГНЕС. Лунно затъмнение може да се случи само във фаза на пълнолуние. В събота "северната половина на Луната ще изглежда по-тъмна, отколкото южната половина, защото ще се намира в по-дълбока сянка", отбеляза Фрес Еспанак.

Луната ще започне да влиза в сянката на Земята в 12,45 ч. по Гринуич. Тази сянка, чиито очертания ще могат ясно да се виждат с просто око, ще продължи да залива лунния диск, докато го покрие напълно от 14,06 ч. до 14,57 ч. по Гринуич. След това затъмнението отново ще е частично до 16,18 ч. по Гринуич.

Тази година бяха регистрирани четири частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни затъмнения, сред които и това на 10 декември. Тази комбинация е рядка и ще се случи само шест пъти през 21-ви век. Следващото пълно лунно затъмнение ще се наблюдава на 15 април 2014 година.