ЕС иска да се предпази от следенето на комуникациите от САЩ
ЕС иска да се предпази от следенето на комуникациите от САЩ / Gulliver/Getty Images

Европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг заяви пред Франс прес, че иска да подсили защитата на гражданите на Европейския съюз срещу използването на личните им данни в САЩ. Американската програма Призма пробуди европейците за необходимостта да имаме силни и стриктни правила, подчертава Рединг в интервюто за АФП, дадено в началото на неофициална среща на министрите на правосъдието на ЕС в литовската столица Вилнюс.

Вивиан Рединг е доволна, че е получила подкрепата на министрите от Франция и Германия Кристиан Тобира и Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер, които в обща декларация настояват да се гарантира високо ниво на защита на данните на гражданите на ЕС.

"Всеки трябва да знае какви лични данни се събират от телекомуникационните оператори, по какъв начин тези данни се изпращат на власти в други страни и с каква цел", заявяват в декларацията двете правосъдни министърки. "Общите френско-германски действия ще бъде изключителни полезни", уверява Вивиан Рединг, чийто регулаторен проект за засилване на защитата на личните данни в ЕС беше отхвърлен при последната среща на правосъдните министри на ЕС в началото на юни в Люксембург.

След това европейците узнаха за Призма - електронна програма на американската Агенция за национална сигурност за проследяване на електронните комуникации в онлайн платформи като Фейсбук, Гугъл и Скайп, посочва БТА. Личните данни на европейските граждани се използват без тяхно знание в САЩ и без гражданите да имат възможност да се защитават пред американски съдилища.

"Ще трябва да ускорим темпото и да действаме много, много бързо", казва Вивиан Рединг, която се надява на напредък още на официалната среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС на 7 и 8 октомври в Люксембург. Рединг обявява намерение от сега до срещата да се запознае с правилата на споразумението "Сейф Харбър" /"сигурен пристан" - б.р./ - комплект принципи за защита на личните данни, публикувани от американското министерство на търговията, към който предприятията, работещи в САЩ трябва да се присъединят, за да получават данни от личен характер, произхождащи от ЕС.

"Задавам си въпроса: наистина ли това гарантира сигурност? Ще видя дали данните на европейските граждани са наистина защитени или трябва да се вземат мерки", обяснява европейският комисар за правосъдието. Тя подчерта, че не могат да се изпращат лични данни на европейски граждани на трета страна без тяхно съгласие.