Добивът на ресурси от астероиди прави първи крачки в Космоса
Добивът на ресурси от астероиди прави първи крачки в Космоса / Thinkstock/Getty Images

Сондата Arkyd-3R на компанията Planetary Resources, която в момента се намира на Международната космическа станция (МКС), ще бъде изведена в Космоса през юли, пише Space.com, цитиран от Фокус.

Апаратът ще изпълни мисия, чиято цел е да се тестват системи, предназначени за сондажи, проучвания и минно производство от космически скали. "По време на 90-дневен полет в орбитата на Земята сондата ще изпрати данни за състоянието на подсистемите си на екип в щаба на компанията в Редмънд, щата Вашингтон, и ще завърши експедицията си, изгаряйки при повторното навлизане в земната атмосфера.

Буквата "R" в името на сондата означава "reflight" ("повторен полет"), тъй като апаратът стигна до МКС след два опита за излитане. Първата сонда Arkyd-3 беше на борда на модула Cygnus, съдържащ провизии за станцията, който не успя да изпълни мисията си, тъй като носещата ракета Antares се взриви секунди след изстрелването на 28 октомври м.г.

Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

Основателите на компании, каквито са Planetary Resources и Deep Space Industries, смятат, че човечеството трябва да разшири присъствието си в Слънчевата система и да превърне астероидите в източник на вода и ценни метали.

Акцент в плановете на космическите предприемачи е добивът на вода, тъй като тя може да бъде разложена на водород и кислород - основните компоненти на ракетното гориво. Астероидното минно производство може да доведе до основаване на бази за презареждане на космически кораби по време на пътувания в дълбокия Космос.

В редица планетни системи вероятно има вода

За да реализира визията си за бъдещето Planetary Resources е набелязала няколко първоначални крачки. Сондата Arkyd-3R, която е с размерите на самун хляб, ще бъде последвана от по-голям модул, наречен Arkyd-6, до края на тази година. Предстои и конструирането на модула Arkyd-100, който ще изпробва технологии за наблюдение на астероиди от земната орбита.

Следващата фаза ще включва изпращане на апарати за изследване на астероиди отблизо.

Източник: Фокус