Британски генетици искат разрешение за опити с ДНК на зародиши
Британски генетици искат разрешение за опити с ДНК на зародиши / снимка: sxc.hu

Група британски учени от лондонския институт „Франсис Крик” са поискали разрешение от регулиращите органи на Великобритания да извършат експерименти с дефектни човешки зародиши за редактиране на гените им, съобщи Ройтерс. Целта на учените е да узнаят повече за най-ранния етап от човешкото развитие.

„Получените по време на експериментите знания ще ни помогнат да разберем какво се случва по време на изкуственото оплождане на яйцеклетката, да се борим по-добре с женското и с мъжкото безплодие. Всички ембриони, които получим от донори, ще бъдат използвани само в опитите”, заяви Кейти Ниакан, една от авторките на инициативата.

В началото на март 2015 г. в научните кръгове се заговори, че редица китайски и американски учени са извършили серия от експерименти по редактиране на човешкия геном и замяна на гени в дефектни човешки ембриони. През април слуховете вече бяха потвърдени. Китайски учени, ръководени от Цзюнцзю Хуан, съобщиха, че са успели да редактират генома на човешки ембриони - нещо, което не се е случвало в историята на човечеството досега.

В изследването, публикувано в тематично издание, специалисти от университета „Сун Ятсен” в Гуанджоу, провинция Гуандун, са успели да модифицират ген, отговорен за потенциално фаталното заболяване на кръвта бета-таласемия. Техниката за редактиране на гени, известна като CRISPR, е била тествана успешно върху животински ембриони.

Публикацията разбуни духовете в научните среди. В зародилата се дискусия се включиха и активисти, които настояха за по-строго регулиране на експериментите със зародиши по света, като например в САЩ, Великобритания и други страни от ЕС. През септември международна експертна група обяви, че учените трябва да имат възможност да модифицират генно човешки ембриони, защото тези експерименти са много важни за задълбочаване на познанията по фундаментална биология.

Групата „Хинкстън” - международна мрежа от специалисти по стволови клетки, биоетика и научна политика, заяви, че редактирането на генома на човешки ембриони е от огромно значение за научните изследвания. Тя обаче направи уточнението, че генното модифициране на ембрионите в клинични условия с цел те да се родят като генно модифицирани бебета, все още не би трябвало да се прави.

По данни на Би Би Си Управлението по ембриология и изкуствено оплождане на Великобритания, което отговаря за подобни решения, е потвърдило, че е постъпило такова искане от британски генетици. Предстои то да бъде разгледано от експерти.

Източник: БТА