Биолог включва тютюна в борбата срещу рака
Биолог включва тютюна в борбата срещу рака / netinfo
Френски биолог и неговият екип се опитват да отгледат тютюн, който да бъде включен в борбата с рака. След определена генетична модификация тютюнът може да произвежда молекули, които да станат част от антиканцерогеното лечение.

Молекулите Taxol и Taxotere се използват при лечението на рак на яйчниците, гърдата, белия дроб и простатата, каза биологът Ален Тисие, президент на Либрофит, фирмата, която той основал през 2003 г. в Сан Пол льо Дюранс. Тези молекули се използват в химиотерапията и са необходими за избягването на разпространението на раковите клетки в един орган и в тялото като цяло, казва Тисие.

Двете молекули Taxol и Taxotere се произвеждат от дървото тис – първата по естествен път, а втората – чрез синтез от една друга молекула на тиса. Концентрацията на тези молекули обаче е изключително ниска, което би означавало експлоатирането на прекалено много дървета. Има и други проблеми – цената заради малките количества на молекулите и времето, защото трябва да се изчака дървото да стане на определена възраст.

Така на Тисие му дошла идеята тези антиракови вещества да се произвеждат от диворастящия тютюн, а не този, който се използват за производството на цигари.

Това растение е било избрано, защото то образува молекули от същия вид, уточни Тисие. Растението може да се използва по прост начин и това намалява разходите за производство, казва той.