"При сегашния темп, наистина сме се запътили към пластмасова планета“, казва Роланд Гейър от университета на Калифорния
"При сегашния темп, наистина сме се запътили към пластмасова планета“, казва Роланд Гейър от университета на Калифорния / Thinkstock/Getty Images
Хората са произвели повече от 9,1 милиарда тона пластмаса от 50-те години на миналия век, като 5,5 милиарда тона от нея се е превърнала в боклук на сушата и във водата, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американски учени.

Пластмасата не се разгражда като други материали, произвеждани от човека. Затова три-четвърти от нея се превръща в боклук и остава в сметищата или се разпръсква по сушата, океаните, езерата и реките, пишат учените в сп. "Science Аdvances".

Когато хапваш сладолед и хвърлиш опаковката на плажа (ВИДЕО)

"При сегашния темп, наистина сме се запътили към пластмасова планета“, каза ръководителят на изследването Роланд Гейър от университета на Калифорния в Санта Барбара. „Това е нещо, на което трябва да обърнем внимание".

Пластмасата вече е навсякъде. Използва се за опаковки и потребителски стоки, като мобилните телефони и хладилниците, както и в строителството, в автомобилостроенето, в производството на облекла, обикновено под формата на полиестер.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Учените от университетите на Джорджия и Калифорния изчислиха, че от произведената досега 9,1 милиарда тона пластмаса, почти 7 милиарда тона вече не се използват. Само 9 процента са рециклирани, и други 12 процента изгорени. Така остават 5,5 милиарда тона на сушата и във водата.

С данни от индустрията учените установиха, че количеството на произвежданата и изхвърляна пластмаса се увеличава. През 2015 г. светът е произвел 445 милиона тона пластмаса - над от два пъти повече, отколкото колкото през 1998 г.

Пластмасата вече е станала част от земната кора

Най-много пластмаса произвежда Китай, следван от Европа и Северна Америка. Около 35 процента от нея е за опаковки.

Използването на алтернативи на пластмасата за опаковки и потребителски стоки, например стъкло, хартия, алуминий. изисква повече енергия.

Хората все още произвеждат повече бетон и стомана, отколкото пластмаса, но техният полезен живот е по-дълъг и се преработват по-добре.
БТА