Западът осъди атентата срещу Беназир Бхуто
Западът осъди атентата срещу Беназир Бхуто / Снимки: БГНЕС
Австралия, САЩ, Канада, ООН, ЕС и много европейски страни днес единодушно осъдиха снощния атентат в Карачи срещу бившата министър-председателка на Пакистан Беназир Бхуто при завръщането й от осемгодишно изгнание, предаде Франс прес.

Бхуто не пострада, но най-малко 136 души загинаха, а над 250 бяха ранени. Според началникът на полицията в Карачи Азхар Фаруки броят на ранените достига 300.

Въпреки атентата Бхуто ще остане в Пакистан, за да води своята Пакистанска народна партия на изборите в средата на януари идната година, съобщи ПНП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун категорично осъди атаката и призова политиците в Пакистан да бъдат единни, предаде Ройтерс. Той изрази надежда, че всички политически сили ще действат заедно, за да укрепят националното единство.

"Съединените щати осъждат нападението в Пакистан и скърбят за смъртта на невинни хора", заяви говорителят на Белия дом Гордън Джондроу. Екстремистите няма да могат да попречат на пакистанците да избират своите представители в открит и демократичен процес, допълни той.

Държавният департамент на САЩ заяви, че "няма политическа причина, която може да оправдае убийството на невинни хора". Говорителят на Държавния департамент Том Кейси каза, че отговорните за атентата се стремят единствено да подклаждат страха и да ограничават свободите. САЩ са редом до народа на Пакистан в премахването на заплахата от тероризма и в изграждането на открито, демократично и мирно общество, се посочва в изявлението на представителя на Държавния департамент, цитирано от ДПА.

Европейският съюз решително осъди терористичния акт и заяви, че подобни терористични действия заплашват изборния процес. ЕС призовава пакистанските власти и всички политически сили в страната да направят всичко възможно, за да гарантират подготовката и провеждането на предстоящите избори в обстановка, способстваща за свободно изразяване на волята на избирателите.

Френският президент Никола Саркози осъди нападението срещу Бхуто, взело многобройни жертви. Саркози изрази съболезнованията на Франция и нейното съчувствие към президента и политическите сили в Пакистан, както и към семействата на жертвите. Френският президент призова властите в Пакистан да се уверят, че изборите ще се произведат при най-добрите условия, особено що се отнася до сигурността на политиците.

Премиерът на Австралия Джон Хауард заяви, че зад двойния атентат най-вероятно стои Ал Каида. "Още е рано, за да бъдем сигурни, но това много напомня на какво е способна Ал Кайда", каза Хауард. Според него е възможно Бхуто да е станала мишена на Ал Кайда заради подкрепата й за американското присъствие в Ирак и Афганистан.

"Подобни унищожителни атентати раняват в сърцето една страна и подкопават усилията на правителството и народа на Пакистан да изградят справедливо и демократично общество", заяви ръководителят на канадската дипломация Максим Берние.

Британският външен министър Дейвид Милибанд каза, че е опечален от случилото се и споделя шока на пакистанската общност във Великобритания от атентатите. Той потвърди решимостта на Обединеното кралство да работи с всички онези, които за ангажирани с изграждането на мирен и демократичен Пакистан. /БТА/