/ iStock/Getty Images
Става дума за голяма промяна в оперативната дейност, която може да повиши надзора върху служителите, а също и да помогне за заснемането на престъпна дейност
Съединените щати ще въведат изискване хиляди гранични агенти да носят камери прикрепени към телата им.

Агенцията се позовава на данни, предоставени от двама представители на властите, както и на информация, почерпена от правителствени документи.
Става дума за голяма промяна в оперативната дейност, която може да повиши надзора върху служителите, а също и да помогне за заснемането на престъпна дейност.

Очаква се камерите да бъдат въведени в употреба в щатите Тексас и Ню Мексико през лятото, а по-късно, през есента и зимата, и в Аризона, Калифорния, Върмонт и натоварената долина Рио Гранде.

Очаква се проимигрантските активисти да приветстват засиления надзор над една агенция, която е критикувана за прекомерна употреба на сила и институционален расизъм. Обединение на патрулиращите по границите служители обаче също одобрява камерите, като твърди, че те могат да помогнат при криминални разследвания и да покажат професионалното поведение на служителите.

През последното десетилетие Американският съюз за граждански свободи и други организации многократно са отправяли призиви за въвеждането на законови задължения за използването на камери от граничните патрули, за да се подобри отчетността им. Призивите са свързани с няколко добили широка известност случая на стрелба с фатален край.

Американската агенция "Митници и защита на границите" /МЗГ/ е най-големият правоохранителен орган в САЩ и заснемането на дейността й представлява уникално предизвикателство за събирането и съхранението на видеокадрите. Записите на нелегална дейност, употребата на сила или на неправомерно поведение от страна на служител може да се използват като доказателство в хода на разследването или при наказателното преследване.