Учените ни, работещи по Хоризонт 2020, може да получават допълнително по 8000 евро на година
Учените ни, работещи по Хоризонт 2020, може да получават допълнително по 8000 евро на година / снимка: sxc.hu

Българските учени, които разработват европейски проекти по програмата "Хоризонт 2020", се очаква да получават занапред по 8000 евро на година допълнително към заплащането от институтите и университетите, където работят. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Министърът участва в днешното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство).

Той уточни, че съгласие по това очаквано днес решение е било постигнато през октомври на заседанието на Съвета в Люксембург. Тогава е било утвърдено въвеждането на поощрителна (бонусна) схема, по която ще може българските учени да получават към заплатата си и тези допълнителни средства за научна дейност по програмата. Това представлява 130 пъти увеличение спрямо сегашното им заплащане, уточни Игнатов. Предвижда се тези допълнителни средства да залегнат в бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година.

Министърът уточни, че в момента по структурни причини съществуват дискриминационни условия при заплащането на труда на българските учени спрямо останалите им европейски колеги. Нашата борба в последните месеци бе да се промени схемата, заяви Игнатов. Засега заплащането е на основата на индивидуалното възнаграждение, умножено по индекс от 2006 г., което води до разлика от 13 пъти в заплащането на един и същи труд, с който се създава интелектуален продукт, отбеляза той.

Българската позиция в тези разговори е била, че схемата на заплащане на труда на учените трябва да бъде променена и да се основава на индекса за издръжка на живота по данни на Евростат. Документът с това становище е бил подкрепен от всички министри в ЕС, но от Европейската комисия е било уточнено, че това е невъзможно, тъй като решението вече е прието и не подлежи на промяна.