/ БГНЕС
Протестиращите в Иран засилиха антиправителствените демонстрации по главни улици и в университети в някои градове на цялата територия на страната, предаде Асошиейтед прес.

Наблюдатели на спазването на човешките права съобщиха за стотици загинали, включително деца, докато протестите навлязоха в петата си седмица.
Демонстранти скандираха „Долу диктатора!“ по улиците на Ардабил в северозападната част на страната. Студенти демонстрираха пред университетски сгради в Керманшах, Рашт и Техеран, се вижда от видеоклипове в социалните мрежи. В град Санандадж – средище на демонстрации в северния кюрдски регион, ученички скандираха „Жена, живот, свобода“ по централната улица.
 


Протестите избухнаха след обществено негодувание заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от полицията. Амини беше арестувана от иранската нравствена полиция в Техеран заради нарушаване на строгите правила за облекло в ислямската република. Иранското правителство твърди, че Амини не е била малтретирана в полицейския участък, но семейството й казва, че по тялото й има охлузвания и други белези, че е била бита след задържането ѝ.

Най-малко 233 протестиращи са били убити от началото на демонстрациите в Иран на 17 септември, по данни на базираната в САЩ правозащитна група ХРАНА.
 


Правозащитниците казват, че 32 от загиналите са били под 18 години. По-рано базирана в Осло иранска правозащитна група съобщи, че убитите по нейни данни са 201.

Иранските власти определиха размириците като предполагаем западен заговор, без да предоставят доказателства за това.

Общественият гняв в Иран беше канализиран около смъртта на Амини, а това накара момичета и жени да свалят задължителните си забрадки на улицата в знак на солидарност.

Над 30 загинали при протестите в Иран, породени от смъртта на млада жена в ареста

Други части от обществото, включително работници в нефтената промишленост, също се присъединиха към протестите, които се разпространиха в най-малко 19 града и се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства за теокрацията в Иран след Зеленото движение в страната през 2009 г.

Днес отново имаше стачки на работещи в различни отрасли в ключови градове в Кюрдския регион, включително в родния град на Амини – Сакез, откъдето започнаха протестите, в Букан и Санандадж.

Най-малко 28 деца са убити при протестите в Иран

Правителството отговори с брутални репресии, арестува активисти и организатори на протестите, упреквайки известни личности в страната, че са изразили подкрепата си за тях, като дори конфискуваха паспортите им и използваха бойни патрони, сълзотворен газ и звукови бомби, за да разпръскват демонстрантите, а това доведе и до смъртни случаи.

Във видео, масово споделяно днес, се вижда как военизирани доброволци с цивилни дрехи принуждават жена да влезе в кола и стрелят във въздуха по време на протест в Гохардашт, в Северен Иран.

Повсеместни прекъсвания на интернет връзката затрудняват комуникацията на протестиращите с външния свят. Успоредно с това иранските власти задържаха най-малко 40 журналисти от началото на размириците, според Комитета за защита на журналистите.
БТА