Турският учен Канан Дагдевирен, известна с новаторската си работа в областта на медицинските преносими технологии, изобрети ултразвуков скенер, с който може да се открие рак на гърдата, без да се посещава болница, съобщава „Сабах“.

Неотдавнашното откритие на Дагдевирен е устройство, което се включва в сутиените на жените, като целта е да се позволи на пациентките с висок риск от рак да се наблюдават.

Всяка година в България над 400 жени под 45 години се диагностицират с рак на гърдата

"Променихме форм-фактора на ултразвуковата технология, така че тя да може да се използва у дома. Тя е преносима и лесна за използване и осигурява удобно за потребителя наблюдение на тъканта на гърдата в реално време", казва Дагдевирен.

Член на Масачузетския технологичен институт (MIT), Дагдевирен е вдъхновена от покойната си леля, която умира в рамките на шест месеца след диагностицирането на рак на гърдата, въпреки че редовно се подлага на скрининг.

Някои от най-известните изобретения на Дагдевирен включват преносим пейсмейкър и машина, която може да диагностицира рак на кожата за 10 секунди. Устройството се поставя на кожата като татуировка и дава резултати за по-малко от 10 секунди.

Ето колко ябълки трябва да ядете, за да се предпазите от рак

Тя е и първият турски учен, избран за член на Харвардската академия за млади учени.
БГНЕС