/ istockphoto.com
Токио започна от днес да издава сертификати за партньорство на еднополови двойки, които живеят и работят в столицата, което е дългоочаквана стъпка в страната без равенство на браковете.

Удостоверенията позволяват на ЛГБТК партньорите да бъдат третирани като брачни двойки за редица обществени услуги в области като жилищно настаняване, медицинага и социалните грижи.

Повече от 200 по-малки местни власти в Япония вече са предприели стъпки за признаване на еднополовите партньорства, след като районът Шибуя в Токио стана пионер в тази система през 2015 г.

Въпреки че статутът не носи същите права като брака, той е добре дошла промяна за двойки като Мики и Кейти, които дълго време не са имали официално доказателство за връзката си.

"Най-големият ми страх беше, че в случай на спешност ще ни третират като непознати", каза Мики пред АФП в дома си в Токио, където снимки на 36-годишната японка с 31-годишната ѝ американска приятелка Кейти украсяват хладилника. Без сертификат за партньорство двойката е прибирала в портфейлите си бележка с данните за контакт на другия.

"Но те бяха несъществени и смятахме, че официалните документи, заверени от местното правителство, ще бъдат по-ефективни", смята Мики.

Най-малко 137 двойки са подали заявления и надеждите са, че сертификатите, които обхващат както жителите, така и пътуващите до столицата, ще помогнат в борбата с анти-ЛГБТК дискриминацията в Япония.

"Искрено се надявам, че чрез тази система за партньорство в Токио ще можем да ускорим усилията за създаване на общество, в което правата на сексуалните малцинства да бъдат защитени и да станат по-равни", заяви пред репортери участникът в кампанията Сойока Ямамото.

Ямамото и партньорката ѝ Йорико, които живеят заедно повече от десетилетие, получиха сертификата си във вторник сутринта, като Йорико нарече този ход "огромна стъпка напред".

Десетки хора се събраха, за да празнуват и да се снимат пред високата сграда на столичното правителство на Токио, която след залез слънце беше осветена в цветовете на дъгата.

"Сякаш Токио ни приветства", каза 39-годишният Масато пред АФП, а партньорът му Крис заяви, че вижда "светло бъдеще" пред двойката.
Въпреки че промяната беше широко приветствана от активистите за правата на ЛГБТК, мнозина подчертават, че тя не е крайната точка.

"Еднополовите бракове са нещо съвсем различно. Той все още трябва да бъде узаконен", казва 22-годишната Сетсуко Юраги.

Къде са законни еднополовите бракове и сурогатното майчинство

Повече гъвкавост

През последните години Япония, управлявана от консервативна управляваща партия, която изповядва традиционните семейни ценности, прави малки стъпки към приемане на сексуалното разнообразие.

Все повече фирми обявяват подкрепата си за еднополовите бракове, а гей-персонажите се появяват с по-голяма откритост в телевизионните предавания.
Проучване на обществената телевизия NHK от 2021 г. показва, че 57% от обществеността подкрепя хомосексуалните бракове, а 37% са против.

Но пречките остават, като през юни съдът в Осака постанови, че непризнаването на еднополовите съюзи в страната е конституционно.
Това бе неуспех за участниците в кампанията след миналогодишното забележително решение на съда в Сапоро, според което настоящата ситуация нарушава гарантираното от конституцията право на Япония на равенство.

Министър-председателят Фумио Кишида се изказа предпазливо относно възможността за законодателни промени, които да признаят еднополовите партньорства на национално ниво.

Междувременно Нобору Ватанабе, местен депутат от управляващата Либерално-демократическа партия на Кишида, миналия месец бе подложен на атаки, защото нарече еднополовите бракове "отвратителни".

"Някои политици направиха наистина негативни коментари, като например, че сме психично болни", каза Кати пред АФП.
Но "семействата не винаги се състоят от майка, баща и две деца. Трябва да бъдем по-гъвкави", каза тя.

Мики и Кейти вдигнаха сватбено тържество миналия месец, но въпреки радостта си от въвеждането на новата система, те признават нейните ограничения.

Правото на наследство в случай на смърт на партньора все още не е гарантирано, а липсата на статут на съпружеска виза на Кейти прави възможността ѝ да остане в Япония по-малко сигурна.

"Чувствам, че нивото на разбиране на японците към еднополовите бракове вече е достатъчно високо", казва Мики.

"Остава само политиците да се заемат сериозно с това и да направят промени".
БГНЕС