/ iStock/Getty Images
Канадски учени откриха връзка между някои замърсители на въздуха и тежките последици от COVID-19, пише американският вестник The Hill, като цитира данните от наскоро публикувано проучване.
 
Според доклада хората, живеещи в райони с високи нива на фини прахови частици, азотен диоксид и озон в приземения слой на атмосферата, са изложени на по-голям риск от попадане в интензивно отделение в случай на инфекция с коронавирус. До тези заключения са стигнали авторите на проучването, публикувано по-рано тази седмица в специализираното издание Canadian Medical Association Journal.
 
Учените също така са открили, че хроничното излагане на озон носи повишен риск от смърт от COVID-19.
 
Изследователи от Health Canada са анализирали данни от всички хора на възраст 20 и повече години, които са дали положителна проба за коронавирус в Онтарио през 2020 г. Както обяснява изданието, в проучването са участвали повече от 151 хиляди души.
 
Авторите на изследването отбелязват, че информацията за фини прахови частици, азотен диоксид и озон е лесно достъпна за тях, тъй като всички тези вещества се наблюдават редовно от канадското правителство.
 
Според авторите на доклада има няколко различни механизма, чрез които дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха може да увеличи риска от тежко развитие на заразяване с COVID-19. Например, замърсителите на въздуха може да намалят имунния отговор и антимикробната активност в белите дробове, като по този начин увеличат вирусния товар, се казва в статията.
 
Тези вещества могат също да причинят хронично възпаление и свръхекспресия на специфичния рецепторен протеин, който позволява навлизането на коронавируса в човешките клетки, добавят изследователите.
 
„Като се има предвид продължаващата пандемия, нашите открития, които подчертават връзката между хроничното излагане на замърсяване на въздуха и по-тежкото прекарване на COVID-19, могат да имат важни последици за общественото здраве и здравните системи“, посочват авторите на изследването.
 
The Hill