ТЕПКО и японските власти пренебрегнали риска, свързан с ядрената енергия, сочи доклад
ТЕПКО и японските власти пренебрегнали риска, свързан с ядрената енергия, сочи доклад / снимка: Reuters, архив

Японското правителство и компанията ТЕПКО - оператор на АЕЦ Фукушима 1", са пренебрегнали опасността, свързана с ядрената енергия, което е създало условия за инцидента в централата през март 2011 година. Това сочи окончателният доклад на разследващите, назначени от кабинета в Токио, съобщи Франс прес.

"Основният проблем идва оттам, че електрокомпаниите, включително ТЕПКО, и правителството не са приели заплахата за реална, тъй като са вярвали в мита за ядрената сигурност, според който в страната ни не може да се случи тежък инцидент", обяснява десетчленната комисия от независими експерти.

Авторите - инженери, учени и юристи, са разработили документа от 450 страници след срещи със 772 участници в събитията преди или по време на инцидента, включително с тогавашния премиер Наото Кан.

Както и докладът, поръчан от парламента и публикуван в началото на юли, разпространеният днес текст съдържа доста остри критики и срещу държавния регулатор, и срещу компанията "Токио илектрик пауър" - ТЕПКО, оператор на централата в Североизточна Япония.

Според авторите, властите и ТЕПКО не само че не са взели достатъчни мерки, за да предотвратят инцидента, станал след земетресение с магнитуд 9 и гигантско цунами, наводнило съоръженията, но не са действали правилно и по време на катастрофата.

Правителственият доклад откроява "известен брой вътрешни проблеми в ТЕПКО като недостатъчно добро кризисно управление, организационна структура, зле нагодена за спешни ситуации, и пропуски в обучението на персонала за действия в случай на тежък инцидент". Експертите обвиняват ТЕПКО и за това, че се е забавила с установяването на причините за инцидента, което пречи на японската ядрена индустрия да си вземе поуки от катастрофата.

ТЕПКО продължава да твърди, че не е имало никакви признаци за опасност от толкова силно земетресение или цунами в Североизточна Япония, където се намира АЕЦ "Фукушима 1".

Докладът критикува и пряката намеса на премиера Наото Кан и на екипа му в оперативните действия по управление на кризата.

"Трябва да посочим, че пряката му намеса е донесла по-скоро вреда, отколкото полза, тъй като може би е съдействала за объркването, попречила е за вземането на важни решения и е довела до грешни преценки", пишат авторите, цитирани от БТА.

При аварията в АЕЦ Фукушима 1" миналата пролет - най-голямата в този сектор след Чернобилската през 1986 година, се стопиха горивните пръти в три ядрени реактора и обширни територии на 220 километра североизточно от Токио бяха замърсени с радиоактивни вещества. Поради риска за здравето на хората се наложи близо 100 000 души да напуснат домовете си, напомня АФП.