/ iStock/Getty Images
Компаниите Thales, Qualcomm и Ericsson представиха план, който ще позволи на смартфоните да комуникират директно със сателити - "космическа мрежа", която се надяват да осигури свързаност на цялото земно кълбо.

Трите фирми предвиждат изстрелването на стотици спътници с възможности за 5G, за да осигурят покритие на "екстремни географски райони или отдалечени райони по моретата". Планът потенциално ще премахне базовите станции и антените, от които се нуждаят сегашните мобилни мрежи, за да изпращат и получават данни.

Но идеята все още е в начален стадий.

Фирмите заявиха, че са извършили "множество проучвания и симулации" и сега ще проучат възможните приложения на технологията.

"Резултатът на практика би могъл да означава, че един бъдещ 5G смартфон би могъл да използва 5G свързаност навсякъде на Земята", се казва в изявлението им.

Сред възможните ползи е и по-голямата сигурност, която може да бъде полезна за националните правителства. Те също така предполагат, че космическите мрежи биха могли да се използват като резервни по време на бедствия или други широкомащабни прекъсвания, засягащи наземните мрежи.

Въпреки това трите фирми не очакват скорошно пускане в експлоатация.

Ерик Екуден от Ericsson заяви, че е "твърде рано да се каже" кога ще бъдат пуснати в експлоатация първите сателити. От Thales заявиха, че въвеждането на 600 до 800 сателита може да започне в рамките на четири или пет години.
БГНЕС, АФП