/ iStock/Getty Images
Приложението на изкуствен интелект в медицината може да донесе много ползи, но крие и рискове, които трябва да се минимализират, предупреди Световната здравна организация (СЗО) в доклад, цитиран от ТАСС.

"Както всички нови технологии, изкуственият интелект има огромен потенциал за подобряване на здравето на милиони хора по света, но както всички технологии, той може да бъде използван неправилно и да навреди", заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Той подчерта, че новият доклад на СЗО би трябвало да се превърне за страните в "ценно ръководство за това как да извлечем най-голяма полза от приложението на изкуствения интелект и в същото време да минимализираме рисковете и да избегнем клопки".

Авторите на доклада предупреждават, че не бива да се надценяват ползите от изкуствения интелект в случаите, когато внедряването му става за сметка на инвестиции, нужни за масов достъп на населението до здравни услуги. Те посочват и рискове, свързани с "неетично събиране и използване на данни" за пациенти и обръщат внимание на необходимостта от осигуряване на безопасността на пациентите, включително и на кибербезопасност.

Според експертите на СЗО "нерегулирането приложение на изкуствен интелект може да постави правата на пациентите в подчинено положение спрямо мощните търговски интереси на технологичните компании или спрямо интересите на правителствата в областта на наблюдението и социалния контрол".

Авторите на доклада предлагат няколко водещи принципа и мерки за ограничаване на рисковете от прилагане на изкуствения интелект в медицината. Сред тях са "защита на автономията" на човека при вземане на решения в медицинската сфера, гарантиране на конфиденциалността в здравеопазването, контрол на качеството, безопасността и ефективността на системите за изкуствен интелект и други.
БТА