Съединените щати бяха остро разкритикувани от останалите 14 страни членки на Съвета за сигурност на ООН за решението си да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения в нарушение на резолюции на съвета, предаде АП.
 
Говорилите вчера на открито заседание на съвета подкрепиха суверенитета на Сирия над стратегическото плато и се обявиха против израелската анексия на района и оповестеното тази седмица решение на президента Доналд Тръмп.

ЕС е против признаването на израелския суверенитет върху Голанските възвишения

Постоянният представител на Южна Африка Джери Маджила каза, че едностранният акт на САЩ по никакъв начин не помага да се намери дълготрайно мирно решение на конфликта в Близкия Изток. И той, и други оратори припомниха резолюциите на съвета, призоваващи Израел да прекрати окупацията си на Голанските възвишения, включително резолюцията от декември 1981 г., в която израелската анексия на този стратегически район е обявена за "невалидна и незаконна, без международноправен ефект".
 
Русия, най-близкият съюзник на Сирия, призова държавите по света да продължат да гледат на Голанските възвишения като на окупирана от Израел територия. Германският посланик Кристоф Хойсген и британският представител Карън Пиърс подкрепиха сирийския суверенитет над платото, но използваха заседанието, за да отправят критики към правителството на президента Башар ал Асад за обстрела на цивилни, използването на химически оръжия и нарушаването на правата на човека по време на продължаващата осем години гражданска война.
 
Нетаняху: Израел никога няма да се изтегли от Голанските възвишения

Политическият координатор в мисията на САЩ Родни Хънтър заяви, че мисията на световната организация на Голанските възвишения играе жизненоважна роля за запазване на стабилността между Израел и Сирия, което бе възприето като уверение, че решението на Тръмп няма да засегне операцията на мисията, чийто мандат изтича на 30 юни. Задачата на мисията да гарантира, че районът на раздалечаване на Израел и Сирия, е буферна зона, в която не може да има никакво военно присъствие или военни действия, е от критично значение за сигурността на Израел и може да допринесе за стабилността на целия Близък изток, заяви Хънтър.
 
Той призова Русия да окаже натиск върху Сирия, за да я накара да изведе войските си от Голанските възвишения, предаде ТАСС.
БТА