Свидетели по делото в Либия може да не се явят
Свидетели по делото в Либия може да не се явят / netinfo

Законите в Либия не предвиждат механизъм, с който призовани по дело свидетели да бъдат задължени да се явят в съда. По тази причина не може да бъде сигурно, че на следващото заседание на Наказателния съд в Триполи призованите от защитата на подсъдимите български медицински сестри ще приемат да дадат показания. Това коментираха пред българските медии юристи, запознати с делото за епидемията от СПИН в Бенгази.

Въпреки че това положение съществува, защитата е подготвена за реакция, в случай че призованите свидетели не се явят, коментираха адвокатите на обвиняемите. Те поясниха, че очакват на насроченото за 25 юли свое заседание съдът да започне разпитите на свидетелите, призовани в полза на отрицанието, т.е. на българските сестри.

До този момент е известно, че призованите фигурират с показанията си в материалите по делото, а техният списък е връчен на съда. Основната част от тези свидетели са жители на Бенгази и са давали показания в различните фази на досъдебното производство и последвалия процес.

Ако свидетелите се явят лично, те ще бъдат на разположение за въпроси както от страна на българската защита, така и на съда и на гражданските ищци по делото за епидемията в Бенгази. Подобна възможност бе предоставена и на заседанието вчера, когато бяха разпитани четирима свидетели на обвинението.

На предстоящото заседание съдът ще огласи и останалите обвинения, освен това, че българките са предизвикали умишлено заразата с ХИВ на 393 деца, 23 от които са починали до началото на делото през 2000г., уточни председателят на съдебния състав Махмуд Хауиса.

При разпитите на обвиняемите на последното заседание той поставяше въпроси, свързани главно с основното обвинение.

Всяка от сестрите заяви, че се счита за невинна. "Това е сценарий на полицията, прилаган в продължение на месеци, така се стигна до самопризнанията ни", каза пред съда Нася Ненова. "Биха ни. Какви самопризнания са взимали от нас в периода на следствието - не знам, защото не знам и арабски език", допълни Валя Червеняшка по повод подписаните самопризнания на език, който не говори. "Трагедията е жестока, в Бенгази видях и децата, и майките. Не можех да повярвам, реших, че е станала някаква грешка. Обвинена съм несправедливо, полагах грижи за децата като тяхна майка", заяви Снежана Димитрова.

Адвокатът Пламен Ялнъзов уточни пред журналисти днес, че е внесъл изисканите на заседанието на 20 юни конкретни мотиви за искането си да бъде назначена нова съдебномедицинска експертиза на обвиняемите.

Експертизата трябва да установи причините за белезите по телата на медиците във връзка с тяхното твърдение, че те са резултат от приложени мъчения по време на предварителното следствие. По техните думи, насилието е било единствената причина част от тях да подпишат самопризнания през 1999 г. Ялнъзов посочи, че в мотивите си се е съобразил с искането на съда за посочване на точни дати и начини на приложеното насилие. /БТА/