/ Thinkstockphotos
Посланикът на САЩ в Южна Корея Хари Харис си обръсна мустака, за да му е "прохладно" през лятото, след като преди няколко месеца беше разкритикуван от антиамерикански активисти, че косменото оформление на лицето му прилича на това на някогашните японски колониални лидери, предаде Ройтерс.

Американското посолство публикува видеозапис в Туитър, показващ как Харис посещава класическа местна бръснарница в Сеул, за да махне мустака си, който по думите му, в съчетание с маска на лицето, му държи много горещо и му създава неудобно усещане.

"Не съм виждал това лице от години", заяви Харис на бръснаря след премахването на мустака. "Сега ми е доста по-прохладно", добави той.

"Радвам се, че направих това. Трябваше или да оставя мустака, или да махна маската. Лятото в Сеул е твърде горещо и за двете. Указанията за Ковид имат значение и аз съм човек с маска!", заяви Харис в отделно съобщение в Туитър.

По-рано тази година мустакът му предизвика критики от някои политици и антиамерикански активисти, които го сравниха с тези на японските лидери по време на колониалното им управление между 1910 и 1945 г. Някои дори свързаха мустака с японско-американския произход на посланика.

Спорът се разрази в момент, когато съюзниците имат разногласия по множество въпроси, включително желанието на Южна Корея да възобнови икономическото сътрудничество със Северна Корея. Отношенията между Сеул и Пхенян са изострени заради изпадналите в застой ядрени преговори между САЩ и КНДР, както и заради международните санкции, наложени във връзка със севернокорейските оръжейни програми.

Харис призовава Южна Корея да се консултира със САЩ, преди да предприема инициативи към Северна Корея, за да не се стига до "неразбирателства", които могат да доведат до санкции. Посланикът е казвал в частни разговори, че не възнамерява да остане на поста след президентските избори през ноември в САЩ, независимо дали президентът Доналд Тръмп ще спечели нов мандат.


БТА