/ iStock/Getty Images
Властите на Китай ще затегнат изискванията по отношение на пътниците на самолети от САЩ от 15 септември и ще ги задължат да си правят тестове за коронавирус преди полета, предаде ТАСС. Анализите трябва да бъдат направени три дни преди пътуването. При нарушение пътниците ще бъдат задържани и експулсирани. Страната регистрира 10 нови случая на зараза за денонощие, като всички са внос отвън. Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви по време на видеоконферентна връзка с колегите си от страните членки на БРИКС, че Китай може да задоволи нуждите на тези държави от ваксинация срещу коронавируса. В сряда външното министерство обяви, че китайските фармацевтични компании са разработили девет ваксини срещу коронавируса, които са в етап на клинични тестове и в близко време ще бъдат достъпни за всички страни.

Южна Корея регистрира 168 нови случая на зараза, което е най-ниската стойност за денонощие от три седмици насам, предаде Ройтерс. Миналата седмица имаше дори пик от 441 случая за денонощие.

Властите на австралийския щат Виктория, който е засегнат от епидемията, задържаха няколко души по време на незаконен протест срещу ограничителните мерки в Мелбърн, предаде ДПА. В щата бяха регистрирани 76 нови случая на зараза и 11 смъртни случая. Очаква се премиерът на щата Даниъл Андрюс утре да представи план за облекчаване на ограниченията в Мелбърн, допълва Ройтерс.

В съседна Нова Зеландия 24-ата жертва на Ковид-19 е бившият премиер на Островите Кук Джо Уилямс, предаде Франс прес. Той беше в болница в Окланд от 13 август.

Отвъд Атлантическия океан Мексико регистрира 6196 нови случая на зараза и 522 смъртни случая за последното денонощие, предаде Ройтерс.

В САЩ, според преброяване на Ройтерс, жертвите на Ковид-19 за денонощие са нараснали с 1023 до общо 187 791 от началото на пандемията. Потвърдените случаи на зараза са се увеличили с 50 663 до общо 6,22 милиона от началото на пандемията.

Американски компании, разработващи ваксини срещу новия коронавирус, планират да се обърнат към властите на САЩ с колективна молба да не се бърза със сертифицирането и регистрирането, докато не се докаже безопасността и ефикасността на ваксините, пише в. "Уолстрийт джърнъл" и посочва, че сред компаниите, планиращи да направят това, са Модерна, Пфайзър и Джонсън енд Джонсън.
БТА