Сирийският режим е съгласен да участва в мирна конференция
Сирийският режим е съгласен да участва в мирна конференция / снимка: Reuters

Турция ще вдигне заграждение с дължина 2,5 км по границата си със Сирия в района на ГКПП Чилвегез, за да предотврати проникването на нелегални имигранти от съседната страна, съобщава РИА Новости като се позовава на турския министър на търговията и митниците Хаяти Язиджи.

По неговите думи инсталацията ще бъде от телени заграждения и ще бъде снабдена с камери за наблюдение. ГКПП Чилвегез е в провинция Хатай и се намира на около 10 км от град Рейханлъ, в който на 11 май при атентати загинаха над 50 души. Турските власти тогава обвиниха за извършители лица, свързани със сирийските сили за сигурност.

Междувременно Русия съобщи, че режимът в Дамаск е дал принципно съгласие да участва на международна мирна конференция за кризата в Сирия, която световните сили се надяват да се състои в Женева през юни. „Отбелязваме със задоволство, че получихме принципно съгласие от Дамаск да участва на международната конференция, в интерес на самите сирийци е да намерят политически път за разрешаване на конфликта, който е разрушителен за страната и региона”, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Някои европейски медии съобщиха, че се предвижда срещата да се състои на 10 юни. Но Лукашевич заяви, че подобни информации не могат да се приемат сериозно, тъй като редиците на враговете на сирийския президент Башар ал Асад остават много разделени. „Исканията незабавно да се посочи конкретна дата за конференцията, без да има яснота кой и с каква власт ще говори от името на опозицията, не могат да се приемат сериозно”, заяви Лукашевич, допълва БГНЕС.

Основната опозиционна група в Сирия започна днес втория ден от преговорите, наречени „Женева-2”, целящи да намерят подход за съвместна руско-американска мирна инициатива, в която да се включат всички засегнати страни.

Първата среща в Женева през юни миналата година завърши с широко съгласие за сформиране на преходно правителство в Сирия и въвеждането на дългосрочно примирие. Споразумението обаче така и не беше приложено заради разногласия относно ролята на Асад в новото правителство и нежеланието на нито една от двете страни да свали оръжието.