САЩ са убедили Израел, че засега няма пряка ядрена заплаха от Иран
САЩ са убедили Израел, че засега няма пряка ядрена заплаха от Иран / Reuters

Администрацията на Барак Обама, позоваваща се на продължаващите вътрешни проблеми в иранските ядрени програми, е убедила Израел, че на Техеран е необходима около една година и може би повече, за да постигне съществен пробив в изработването на ядрено оръжие. Това пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на официални американски източници.

Според източниците тази оценка за потенциала на Иран е отслабила шансовете през следващата година Израел да нанесе превантивен удар по ирански ядрени инсталации, каквито зле прикрити намеци правят напоследък израелски представители, пише БТА.

Критичният въпрос относно иранските ядрени програми е колко време ще е нужно на Техеран, за да обърне наличния нискообогатен уран в материал, годен за военни цели - момент, който обикновено бива наричан "пробив", пише "Ню Йорк таймс". Израелското разузнаване твърди, че Иран ще може да пристъпи към производството на атомна бомба до месеци, докато американските агенции са стигнали до убеждението, че периодът ще бъде много по-дълъг.

"Смятаме, че им трябва година и повече време", твърди Гари Сеймър, главен съветник на Обама по ядрените въпроси, за времето, за което Техеран ще трансформира ядрения си материал в действено оръжие. "Една година е много дълъг период от време", добавя Сеймър.

Американски представители твърдят, че оръжейните инспектори на ООН ще открият в рамките на седмици, че Иран е направил "пробив", което ще даде достатъчно време САЩ и Израел да обмислят варианта с нанасянето на въздушни удари, пише нюйорският всекидневник.