/ ThinkStock/Getty Images
Американски представители заявиха, че киберсилите на армията на САЩ са предприели по-рано през седмицата ответна атака срещу ирански компютърни системи на фона на изострящото се напрежение между двете страни.

Тръмп: Военни действия срещу Иран са вариант, който „остава на масата“

Трима неназовани американски представители казаха пред Асошиейтед прес, че операцията била предприета в четвъртък вечерта и при нея били извадени от строя ирански компютърни системи, контролиращи иранските ракетни установки.

Пръв за киберудара съобщи сайтът "Яху нюз".

Двама от източниците заявиха, че президентът Доналд Тръмп разрешил киберудара точно когато отменил конвенционалния военен отговор на свалянето от Иран на американския разузнавателен безпилотен летателен апарат.

Напрежение между САЩ и Иран заради свален US дрон

Те допълниха, че подготовката на киберотговора започнала седмици преди атаката. Подготовката била извършена в рамките на изработването на план за извънредни ситуации.

За кибератаката съобщи и вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на свои източници в разузнаването на САЩ. Вестникът посочва, че Пентагонът предложил на президента операцията да бъде извършена след приписаното от Вашингтон на Иран нападение срещу два нефтени танкера в Оманския залив.

Компании от сферата на киберсигурността съобщиха, че Иран е засилил кибератаките си срещу американското правителство и критична инфраструктура на фона на напрежението.

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

"Крауд страйк" и "Файър ай", които редовно следят подобна активност, посочиха, че през последните седмици хакери, за които се предполага, че работят за иранското правителство, са атакували американски правителствени служби, както и някои сектори от икономиката на САЩ, включително петролния и газовия.

Не е ясно дали хакерите са успели да получат достъп до атакуваните от тях системи.
БТА