/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че ще наложи допълнителни санкции на Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрени оръжия. Тръмп посочи също, че възможността да бъдат предприети военни действия срещу Иран "остава на масата", предаде Ройтерс.

Коментарът на държавния глава идва, след като тази седмица отмени военни удари по Иран в отговор на свалянето на американски военен дрон.

Напрежение между САЩ и Иран заради свален US дрон

"Въвеждаме допълнителни санкции срещу Иран. В някои случаи придвижваме нещата бавно, но в други случаи действаме бързо", заяви Тръмп.

Президентът на САЩ увери, че ако иранците се откажат от ядрената си програма, той ще стане най-добрият им приятел.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие и когато те приемат това, ще имат богата страна, ще са толкова щастливи и аз ще съм им най-добрият приятел. Надявам се това да се случи", каза Тръмп.

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

Той изрази готовност САЩ бързо да постигнат споразумение с Иран, което да съживи иранската икономика, отбелязва Ройтерс.

"Ще го наречем "Да направим Иран отново велик", каза Тръмп.

Държавният глава благодари на Иран, че не е свалил в четвъртък пилотиран американски разузнавателен самолет, предаде ТАСС.

Президентът определи като "много мъдро" решението на Иран да не се открива огън по пилотирания самолет, който е летял редом със сваления американски дрон. По думите на Тръмп САЩ са признателни на Иран за това решение. Той добави, че не знае дали свалянето на дрона е било преднамерено или неволно, но допусна, че е било преднамерено.

САЩ забрани пoлетите на свои авиокомпании през небето на Иран

Междувременно иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пусна в Туитър карта с точни координати, които според него показват, че сваленият в четвъртък от Иран американски дрон се е намирал в териториалното въздушно пространство на Иран, отбеляза Ройтерс.
 

На картата са изобразени и два жълти квадрата по маршрута на дрона, които според данните в нея обозначават изпратени на дрона ирански радио предупреждения.

"Не може да има съмнение къде се е намирал безпилотният самолет, когато е бил свален", заяви Зариф.
 
БТА