/ Thinkstockphotos
Администрацията на президента Джо Байдън обмисля дали да продължи с пакета от 18 млрд. долара за трансфер на оръжия към Израел, който ще включва десетки самолети F-15, съобщи The Business Standard.

Продажбата на 25 самолета F-15 от Boeing Co. на Израел се преразглежда, откакто Съединените щати получиха официалното искане през януари 2023 г., много преди шестмесечната военна кампания на Израел в Газа. Тази продажба ще увеличи броя на F-15 до 50 броя.

Ускоряването на доставката на самолетите беше сред основните искания на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който посети Вашингтон миналата седмица и проведе разговори с американски официални лица, включително съветника по националната сигурност Джейк Съливан и министъра на отбраната Лойд Остин.

Байдън е подложен на натиск от страна на чуждестранни партньори, групи за защита на човешките права и някои от колегите си демократи в Конгреса да наложи условия за трансфера на оръжия, за да ограничи офанзивата на Израел в управляваната от Хамас Ивица Газа, където според здравните власти са убити над 32 000 палестинци, много от които цивилни

Самолетите ще бъдат доставени най-рано през 2029 г., и то ако официалното уведомление бъде изпратено до Конгреса утре и то бъде финализирано незабавно.

Израел се опитва да увеличи и без това огромния си флот от военни самолети не само за продължаващата си борба срещу "Хамас", но и за да отблъсне всяка по-нататъшна заплаха от подкрепяната от
Техеран ливанска въоръжена групировка Хизбула на северната си граница, както и от Иран - негов регионален враг.

Председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол даде зелена светлина за продажбата на F-15 на 30 януари, съобщи сътрудник на комисията, когато бяха уведомени съответните служби на Конгреса, отговарящи за одобряването на големи оръжейни трансфери.

Американското законодателство изисква Конгресът да бъде уведомяван за големи споразумения за чуждестранни военни продажби и му позволява да блокира такива продажби, като приеме резолюция за неодобрение поради нарушения на човешките права или други опасения, въпреки че нито една такава резолюция не е била приета и не е оцеляла след президентско вето.

Процесът на неофициален преглед позволява на ръководителите на комисиите по външни работи от Демократическата и Републиканската партия да проверяват такива споразумения преди официалното уведомяване на Конгреса.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС