/ iStock/Getty Images
Епицентърът на епидемията от коронавирус в Латинска Америка, бразилският щат Сао Пауло, обяви, че очаква 111 000 смъртни случая през следващите шест месеца, и удължи мерките си за престой у дома още две седмици, съобщи АФП.

Саудитска Арабия наложи 24-часов полицейски час в столицата Рияд и още осем градове заради коронавируса

Официалната прогноза, обяви правителството на щата - изглежда ще постави Бразилия на път да се превърне в една от най-засегнатите страни в света. Общият брой на смъртните случаи от вируса в момента по света е 70 000 души.

Сао Пауло, индустриалният център, където новият коронавирус се появи за пръв път в Латинска Америка, потвърди 4620 заразени и 275 смъртни случая досега. Губернаторът Жоао Дория, който затвори несъществените предприятия на 24 март и посъветва хората да си стоят у дома, заяви, че мерките за ограничаване ще са необходими поне още две седмици или ситуацията ще се влоши значително.

Броят на смъртните случаи в САЩ надхвърли 10 000

"Ако продължим да виждаме хора по улиците и да се събираме ненужно, ще преминем към по-ограничителни мерки",
каза той на пресконференция. Полицията вече е упълномощена да разпръсква струпвания на хора принудително, ако е необходимо, каза той.

Без мерки за сдържане Сао Пауло - чиято столица е едноименният мега-град - ще регистрира 270 000 смъртни случая през следващите шест месеца, заяви ръководителят на държавния институт за изследване на общественото здраве Димас Ковас.

Бразилия е най-силно засегнатата от новия коронавирус страна в Латинска Америка, като досега има 553 смъртни случая и повече от 12 000 потвърдени заразени. Здравните експерти предупреждават, че реалният брой вероятно е много по-висок.

Испания удължава извънредното положение до 25 април

Сао Пауло, щат, чието население от 46 милиона го прави по големина колкото Испания, е регистрирал повече инфекции и смъртни случаи от всички останали. Щатът вероятно може да очаква още 1300 смъртни случая тази седмица, каза Ковас.

Губернаторът влезе в открито противоречие по отношение на рестриктивните мерки с крайнодесния президент Жаир Болсонаро, който твърди, че те излишно разрушават икономиката заради болест, която той сравнява с „малък грип“. 
БГНЕС