Русия отрече да е изпращала бойни кораби към сирийското пристанище Тартус
Русия отрече да е изпращала бойни кораби към сирийското пристанище Тартус / снимка: Reuters, архив

Министерството на отбраната на Русия отхвърли като неверни твърденията, че изпраща кораби на руските ВМС във военноморската база в сирийското пристанище Тартус, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

"Не се предвижда корабите от обединената междуфлотска групировка на руските ВМС да акостират в базата за материално-техническо осигуряване в Тартус", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на официално съобщение на министерството на отбраната на Русия. "Обединената междуфлотска групировка включва спомагателни съдове, които позволяват корабите да попълват запасите си в открито море и да действат в голяма степен автономно", се казва в съобщението.

"Едновременно с това трябва да се отчита, че при удължаване на сроковете на мисията и на броя на задачите, които корабите трябва да изпълняват по своя маршрут, командването на групировката има пълното право да попълни запасите от материални средства в базата в Тартус, която точно за това е и създадена", изтъква руското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

В събота се очаква към трите десантни кораба от руския Северноморски флот, които се намират в Средиземно море, да се присъединят още три бойни кораба - корабът за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков" /от състава на Северноморския флот на Русия/ и танкер и буксир от Черноморския флот, посочва ИТАР-ТАСС.

Съобщението за предстоящото посещение на поне три кораба на руските ВМС в Тартус бе разпространено по-рано днес от информационните агенции, които цитираха източник от генералния щаб на руските въоръжени сили, посочва Ройтерс.

Франс прес предаде, че трите руски десантни кораба в момента участват в учения в акваторията на Средиземно море. Агенцията цитира руски военни експерти, според които Русия се готви за евакуиране на руските граждани от Сирия и присъствието на десантните кораби в Тартус е необходимо за гарантиране на сигурността на операцията.

Пристанището в сирийския град Тартус е единствената постоянно действаща военноморска база на Русия извън територията на бившия съветски блок, посочва Ройтерс. Военно-дипломатически източник заявил за руската агенция "Интерфакс", че загубата на базата в Тартус би представлявала стратегически удар" за Русия. "Тартус има огромно военно и стратегическо значение за руските ВМС като тилова база за руските кораби в Средиземноморието. Затова евентуалната загуба на тази база ще има сериозни отрицателни последствия и ще доведе до загуба на влияние в този ключов район", подчертал източникът.

Междувременно Великобритания обеща да увеличи невоенната помощ за сирийските бунтовници, броени часове след като международният емисар за Сирия Кофи Анан подаде оставка, предаде Ройтерс.

"Това обещание не означава, че ние се отказваме от дипломацията при разрешаването на сирийската криза", посочи пред Радио 4 на Би Би Си британският министър на външните работи Уилям Хейг. "Не се отказваме от дипломацията с Русия и Китай, но трябва да направим и други неща", допълни той. Министърът припомни, че Лондон вече е помогнал на опозицията в Сирия в областта на комуникациите.

По повод на застоя в дипломатическите усилия за разрешаване на сирийската криза Хейг заяви: "Дипломатическият процес не е мъртъв, но оставката на Анан е един мрачен момент".

Той призна, че досега дипломацията не е помогнала във връзка със сирийската криза.