/ getty images
От 15 януари се планира да бъде възобновено строителството на последния участък от газопровода „Северен поток – 2“. Това съобщиха от Датското морско управление вчера, като полагането на тръбите ще бъде извършенот от баржата „Фортуна“. Ще ѝ помагат корабите „Мурман“ и „Балтийски изследователи“ на Морската спасителна служба на Русия, съобщи „Дойче веле“.

По време на работата на съдовете ще действа забрана други плавателни съдове да се доближават до тях на няколкостотин метра. Защитната зона се разпространява на 200 м от всяка страна на кабелите, се казва в съобщението.

Според първоначалните планове газопроводът трябваше да бъде пуснат в експлоатация през януари тази година. Но през декември 2019 г. полагането на тръби по дъното на Балтийско море беше спряно заради заплахата от санкции от страна на САЩ към европейските подизпълнители.

Вашингтон смята, че „Северен поток-2“ ще направи Европа по-силнозависима от доставките на руски газ. Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон работи върху създаването на коалиция, за да не допусне завършването на газопровода. В Германия и в няколко други европейски страни в контекста на случая Навални беше повдигнат въпроса за въвеждането на санкции, засягащи строителството на газопровода.

Въпреки спорния статут на проекта, в началото на октомври Датската агенция по енергетика издаде разрешение за експлоатация на „Северен поток – 2“ в нейната изключителна икономическа зона при условия че бъдат направени изпитания поне на една от линиите на газопровода.