/ БТА
Най-малко в осем града в Мексико се проведоха демонстрации в знак на протест срещу убийствата на трима журналисти, съобщи Асошиейтед прес.

В граничния град Тихуана двама журналисти бяха убити в рамките на една седмица. На 17 януари криминалният фотограф Маргарито Мартинес беше застрелян пред дома си. На 23 януари репортерката Лурдес Малдонадо Лопес е намерена застреляна в колата си.

Десетки журналисти и техни поддръжници преминаха във вторник по централен булевард в Тихуана, държейки плакати с лозунги като "Спрете убийствата на журналисти, нито една смърт повече!".


Фоторепортерите поставиха камерите си на земята пред Националния дворец в столицата Мексико. Мястото беше украсено с цветя, малки табелки с надпис "Преса, не стрелба!'' и снимки на Малдонадо, Мартинес и Хосе Луис Гамбоа, който загина на 10 януари в щата Веракрус, на брега на Мексиканския залив.

Вътре в двореца президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор се изправи пред журналистите на ежедневния си брифинг и отново обеща, че отговорните за убийствата ще бъдат наказани, че няма да има безнаказаност.

Но прецедентът не е обнадеждаващ. Заместник-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас заяви неотдавна, че повече от 90 на сто от убийствата на журналисти и правозащитници остават неразкрити, въпреки че правителствената система е призвана да ги защитава. Според базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите този процент е 95.

Протести се проведоха и в щатите Веракрус, Сан Луис Потоси, Дуранго и Наярит, като десетки журналисти се събраха под плакати с надписи: ,"Нито един убит журналист повече" и "Истината не може да бъде убита".

Мексико остава най-опасното място в Западното полукълбо за журналистите въпреки обещанието на правителството да ги защитава. Някои от убитите наскоро журналисти са били включени в правителствена програма за защита, която според мнозина е недостатъчна.

От декември 2018 г. насам в Мексико са убити почти 50 журналисти.
БТА