Правото на информация при арест на територията на целия ЕС се превръща в закон
Правото на информация при арест на територията на целия ЕС се превръща в закон / снимка: Reuters, архив

В Официалния вестник на ЕС (сборника със законодателството на Общността) е публикуван нов законодателен акт, с който се гарантира правото на информация на подсъдимите в наказателните производства в целия Европейски съюз, съобщи Европейската комисия, предава БТА.

Директивата за правото на информация в наказателното производство бе предложена от комисията през юли 2010 г., бе гласувана от Европейския парламент на 13 декември 2011 г. и бе одобрена от националните министри на правосъдието на 27 април 2012 година. Този закон гарантира, че на всички арестувани или на онези, за които е издадена европейска заповед за арест в някоя държава от Общността, се предоставя декларация за правата им по време на наказателното производство. От настоящия момент държавите в ЕС разполагат с две години, за да въведат новите правила в своите национални правни системи. Засега правото на предявяване на правата съществува само в около една трета от държавите в ЕС - Австрия, Чехия, Германия, Италия, Латвия, Люксембург, Холандия, Полша, Словакия, Испания, Швеция и Великобритания.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг коментира, че новият закон ще бъде особено полезен за милионите хора, които пътуват в ЕС и които може да се окажат въвлечени в наказателно производство. Отсега нататък те ще разполагат с изричното право да бъдат информирани за своите права на език, който разбират. По думите на комисаря това ще помогне тези хора да се защитят срещу съдебни грешки. Тя призова държавите в ЕС да не чакат крайния срок за ратификация на закона.

Директивата ще гарантира, че полицията и прокурорите предоставят на заподозрените информация за техните права, отбелязва ЕК. При арест властите ще предоставят тази информация писмено - под формата на декларация за правата, написана на достъпен език. Декларацията ще се дава на заподозрените винаги в случай на арест, независимо от това дали са я поискали изрично, като при необходимост тя ще бъде превеждана. Държавите в ЕС са свободни да изберат точната формулировка на декларацията, но документът ще съдържа практически подробности за правата на задържаните, като правото да запазят мълчание; правото на адвокат; правото на информация за предявеното обвинение; правото на устен и писмен превод на съответния език за тези, които не разбират езика на производството; правото да се явят пред съда в кратък срок след ареста; правото да уведомят някого по свое желание за ареста или за задържането си.

Според ЕК, в момента вероятността гражданите да бъдат правилно информирани за правата си, ако бъдат арестувани и обвинени в извършването на престъпление, е различна в ЕС. В някои държави заподозрените получават само устна информация за процесуалните си права, а в други писмената информация се предоставя, само ако бъде поискана.