полиция
полиция / ThinkStock/Getty Images
Адвокатът, който защитаваше обвинения във военни престъпления бивш сръбски лидер Слободан Милошевич, бе застрелян в Белград, съобщава АФП.
 
Драгослав Огнянович, който бе прострелян смъртоносно в събота вечерта пред блока, в който живее, е представлявал и Лука Бойович - известна фигура в подземния свят в Сърбия. “Полицията издирва човека, който уби адвоката Драгослав Огнянович и рани 26-годишния му син в ръката”, заяви високопоставеният сръбски полицейски служител Деян Ковачевич.
 
Властите не свързват убийството на 56-годишния адвокат с работата му по защитата на Милошевич или Бойович, който излежава 18-годишна присъда в испански затвор за притежание на оръжие.
 
В Белград застреляха адвокат, защитавал Слободан Милошевич в Хага

Според ежедневника „Вечерние новости“, Бойович е един от основните играчи в битката между две враждуващи гангстерски банди от Котор, Черна гора, която до момента е взела няколко жертви. Друг сръбски адвокат, Владимир Зрелец, който защитаваше член на конкурентна банда, бе убит през декември 2015 г. в Белград. Виктор Гостляч, който оглавява Сръбската адвокатска асоциация, заяви, че „цялата адвокатска гилдия е в шок след убийството“. Той призова за среща с министрите на вътрешните работи и на правосъдието, за да се защитят сръбските адвокати.
 
„Изстрелът, произведен по Драгослав Огнянович е изстрел срещу всички адвокати“, се посочва в изявление на асоциацията, която призова за бързото залавяне на убийците.
 
В Хага убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич

Огнянович бе част от екипа от правни съветници на Милошевич, но сръбският лидер се представляваше сам пред Международния наказателен трибунал за бивша Югославия – съдебна структура на ООН, която разглежда случаи на военни престъпления на Балканите през 90-те години на миналия век.

Милошевич почина на 14 март 2006 г. в килията си в Трибунала в Хага. Той отговаряше по обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на военните конфликти довели до разпадането на Югославия, при които загинаха 130 000 души.
БГНЕС