/ БГНЕС
Хиляди италианци се събраха в базиликата Санта Джустина в Падуа, за да се сбогуват с 22-годишната студентка по биоинжинерни изследвания Джулия Чекетин, убита от бившия си приятел Филипо Турета, предадоха АНСА и Франс прес.

Престъплението отново разпали дебатите в Италия за убийствата на жени от техни бивши или настоящи партньори и за насилието над жените като цяло.

На траурната церемония в базиликата присъстваха състуденти на Джулия, нейни преподаватели, политици и обикновени италианци.

Италия е разтърсена от жестокото убийство на 22-годишна студентка

Заупокойната церемония бе излъчвана пряко по италианските телевизии.

 

Белият ковчег с тленните останки на Джулия Чекетин, покрит с рози, беше посрещнат пред базиликата от много младежи, носещи червени ленти, символ на борбата срещу насилието над жени. След като ковчегът беше внесен в храма, по време на траурната церемония бащата на Джулия  - Джино Чекетин, произнесе затрогващо слово, в което той призова трагедията с дъщеря му да се превърне в двигател за промяна. "Животът на Джулия беше жестоко покосен, но нейната смърт може и трябва да бъде повратен момент, за да се сложи край на ужасяващия бич на насилието срещу жените", заяви Джино Чекетин.

Убийството на Джулия Чекетин беше тема, заемала челно място в италианските медии дни наред и породила въпроси за причините за продължаващото насилие срещу жените в страната.

Турета отвлече момичето на 11 ноември след среща и после я уби, след което избяга от страната. Той беше заловен след няколко дни в Германия. Тялото на младата жена беше открито няколко дни след убийството й, захвърлено в дере край езерото Барчис, в Северна Италия.
 

Джулия Чекетин
БГНЕС


Турета бе екстрадиран в Италия от Германия и сега е в ареста в затвора във Верона. В петък в продължение на 14 часа бе извършена и аутопсията на трупа на Джулия, която показа, че тя е умряла от загуба на кръв, причинена от многото намушквания с нож, нанесени й от бившия й приятел, някои от които доста дълбоки.

След смъртта на Джулия италианският парламент прие закон за затягане на законодателството за борба срещу насилието, основано на пола, по-специално чрез засилване на мерките за превенция и за подготовка на професионалисти, които да се справят с този род ситуации.
БТА