Посолството на Русия в Северна Корея съобщи, че страната е облекчила строгите противоепидемиологични ограничения в столицата Пхенян, които бяха въведени през последните пет дни, за да се забави разпространението на респираторни заболявания, предаде Асошиейтед прес.

Северна Корея не е признавала официално за локдаун в Пхенян или за повторна поява на COVID-19 в страната, откакто лидерът Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса през август, но публикациите на руското посолство във „Фейсбук“ предоставят рядък поглед към ситуацията в потайната страна.

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за епидемията

Посолството публикува известие, издадено от външното министерство на Северна Корея, с което се информират чуждестранните дипломати, че от днес е отменен „специалният противоепидемичен период“, наложен в Пхенян от миналата сряда.

Миналата седмица посолството съобщи, че севернокорейските здравни власти изискват от дипломатическите мисии да държат служителите си на закрито, както и да измерват температурата им четири пъти дневно и да съобщават резултатите в болница в Пхенян. То каза, че севернокорейските мерки са в отговор на увеличаването на случаите на "грип и други респираторни заболявания", но не спомена коронавируса или дали ограничения са били наложени и на обикновените граждани.

Малко преди това „Ен Кей Нюз“ (NK News), новинарски уебсайт, посветен на Северна Корея, цитира съобщение на севернокорейското правителство, в което се казва, че здравните служители са наложили петдневен локдаун в Пхенян в опит да спрат разпространението на респираторни заболявания.

Северна Корея твърди, че всички пациенти с COVID-19 в страната са се излекували

Северна Корея твърди, че не е имала потвърдени случаи на заболели от COVID-19 от 10 август, когато Ким използва голяма политическа конференция, за да обяви, че страната е ликвидирала коронавируса, само три месеца след като страната призна за огнище на варианта Омикрон, посочва АП. Макар Ким да твърди, че предполагаемият успех на страната срещу вируса ще бъде признат за световно чудо в областта на здравеопазването, експертите смятат, че Северна Корея е манипулирала данните за епидемията, за да му помогне да запази абсолютния си контрол над страната.
Владимир Арангелов/БТА