Парниковите газове достигнаха рекордни концентрации през 2013 г.
Парниковите газове достигнаха рекордни концентрации през 2013 г. / Thinkstock/Getty Images

През 2013 г. парниковите газове са достигнали рекордни концентрации, които оказват своето влияние върху атмосферата и океаните, оповести Световната метеорологична организация със седалище в Женева, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

"Знаем със сигурност, че климатът е на път да се промени и че метеорологичните условия стават екстремни вследствие на човешката дейност, като например експлоатацията на фосилни горива", заяви генералният секретар на организацията Мишел Жаро, представяйки нов неин бюлетин.

Извършени от експерти наблюдения разкриват, че концентрациите на въглероден диоксид, метан и азотен оксид са достигнали нови върхове през 2013 г. Количеството въглероден диоксид в атмосферата през 2013 г. е било 396 частици на милиард, т.е. по-голямо с 2,9 частици на милиард в сравнение с предишната година, когато бе регистрирано най-високото ежегодно увеличаване на количеството атмосферен въглероден диоксид от 1984 г.

В сравнение с прединдустриалната епоха концентрацията на въглероден диоксид е била 142-процентна, а тази на метан и азотен оксид - съответно 253-процентна и 121-процентна. Количеството на втория най-важен парников газ - метана, продължава да нараства с темпове, които са сходни с тези за миналата петилетка, достигайки средни глобални стойности от 1824 частици на милиард.

Днес океаните поглъщат около една четвърт от емисиите въглероден диоксид, а биосферата - друга една четвърт, ограничавайки увеличаването на количеството атмосферен въглероден диоксид.

Източник: БТА