Папа Франциск
Папа Франциск / Guliver/Getty Images
Той призова за толерантност към бежанците
Папа Франциск призова за толерантност към бежанците и предупреди да се внимава с рисковете от популизма, споменавайки нацисткия диктатор Адолф Хитлер, предаде ДПА.
 
На младите хора трябва да се преподава историята на световните войни през 20-и век, "за да не допуснат същата грешка и да знаят как се разпространява популизмът", каза папата.

Лидерите на ЕС опитаха да излязат от задънената улица с миграцията
 
През 1932-1933 г. Хитлер е обещавал развитие на Германия. Младите хора трябва да знаят как започват тези проблеми. Не можем да живеем, разпространявайки омраза“, предупреди Франциск по случай излизането на нова книга за мъдростта на старите хора.
 
На това събитие във Ватикана папата бе разпитан от стари и млади хора и анализира популизма и уроците на световните войни, след като възрастна жена, която преподава италиански на мигранти сподели колко е шокирана от все по-острите реакции към бежанците.

Германия депортирала 3 пъти повече мигранти в други страни през 2018 г.
 
Папата заяви, че Библията ни учи да бъдем гостоприемни към мигрантите, но отбеляза също, че правителствата имат правото да поставят таван на приема на мигранти.
 
„Едно правителство трябва да е с отворено, гостоприемно сърце, да има добри възможности за интегриране на мигрантите, както и предпазливостта да може да каже "Мога да приема толкова хора, повече от това не мога“, заяви папата.

Италия заплаши да затвори летищата за полети с мигранти от Германия
 
„Затова е важно цяла Европа да постигне споразумение по този проблем“, за да се налага страни като Италия, Испания или Гърция да поемат несъразмерно много бежанци, посочи Франциск.
БТА