Към настоящия момент няма горящ огън, има тлеене в засегнатите складове, съобщи главният секретар на МВР Димитър Калганджиев на брифинг по повод ситуацията в Елин Пелин.

Отменена е частичната евакуация в Елин Пелин

"Това тлеене предразполага хаотично взривяване на пиротехническите изделия, които се намират там. Хаотично гърмят тези техники, ще се направят просеки в северозападната част на гара Елин Пелин и в югозападната част на град Елин Пелин", каза той.
 


От МВР потвърдиха, че доц. Петър Шишков е починал. От МВР не са се доближавали до горящите складове, каза още Калганджиев. Има данни за две лица, с които няма връзка. Става дума за сина на собственика на склада и 60-годишен мъж. Охранителят е пристъпил към мястото на взрива е успял да извлече момичето и мъжа, казаха от МВР.

Важно: РЗИ с информация за чистотата на въздуха в района на взривовете край Елин Пелин

Това, което се изяснява в момента е, че взривът е започнал от складово помещение в началната част. Има данни от очевидец, но той не може да каже какво точно се е случило. МВР има информация, че доцент Шишков е подготвял пиротехника за тържество. Най-вероятно се касае за човешка небрежност, каза Калганджиев. Това ще е и версията, по която ще се работи.

Уважаван преподавател е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Едно военно формирование вече се намира край Елин Пелин, а второ е в готовност. То ще дойде от Белене и разполага с роботи и инженери, които могат да окажат помощ по разузнаването на терена. Направени са два опита да се влезе на територията на заводите с бронирани машини, но все още там е твърде опасно, заяви  бригаден генерал Станимир Йорданов, директор Дирекция "Операции и подготовка в щаба на отбраната".

Военните са спрели вертолетите, които сутринта започнаха да гасят складовете. Оказа се, че в момента това не е целесъобразно, тъй като там има вещества, които могат да реагират с водата и да има неприятни последствия, обясни бригаден генерал Йорданов.
 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня