ОССЕ обяви изборите в Украйна за демократични
ОССЕ обяви изборите в Украйна за демократични / снимка: БГНЕС, архив

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че вчерашните местни избори в Украйна са протекли демократично и прозрачно въпреки анулирането на вота в стратегически източен град. В същото време те подчертаха, че е необходимо да се извършат повече реформи, предаде АФП.

Изборите в неделя „като цяло бяха добре организирани, а кампанията общо взето спази демократичния процес. Гласуването и преброяването на гласовете бяха прозрачни”, се казва в общ доклад на ОССЕ, Съвета на Европа и Европейския парламент.

Наред с това „сложността на нормативната рамка, доминирането на влиятелни икономически групировки над изборния процес” и липсата на независимост на медиите показаха, че „е необходимо да продължат реформите”, се подчертава в доклада.

„Растящата сила и политизирането на медийните групировки засягат едновременно националните и регионалните медии. Медиите често преминават границата между политическа пропаганда и информацията, с което компрометират способността на избирателите да направят информиран избор”, отбелязва ОССЕ.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че изборите са потвърдили народната подкрепа за прозападните демократични сили, посочва АФП.

„Очакваното от мнозина разцепване на Украйна не се състоя. Опитът на Русия да създаде проруска пета колона във вътрешността (на Украйна) се провали”, каза президентът в разпространено от пресслужбата му комюнике.

В изборите участваха над 200 000 кандидати за кметове, общински и областни съветници. Още в началото обаче изборният ден бе помрачен от анулирането на вота в Мариупол, стратегическо пристанище с половин милион жители, където фаворити бяха проруските кандидати. Избирателните секции изобщо не отвориха, тъй като „бюлетините бяха отпечатани с груби грешки, които биха улеснили измами, обясни местната избирателна комисия.

По този въпрос ОССЕ единствено заяви, че „отпечатването и разпространението на бюлетини са се оказали проблемни в много части от страната”. Организацията разкритикува „недостатъчно прозрачните” методи на финансиране на предизборни кампании.

ОССЕ отбеляза, че е получила многобройни сигнали за купуване на гласове. „В някои райони кампанията е била белязана от заплахи и физически агресии срещу кандидати и членове на предизборни екипи”, посочва организацията.

Според анализатора от украинската инвестиционна компания „Драгън кепитъл” Сергей Фурса се очаква президентската партия да получи „феноменален резултат - близо 30% от гласовете”, въпреки икономическата криза и конфликта с проруските сепаратисти на изток, взел над 8000 жертви от април 2014 г.

Много експерти обаче нямат толкова оптимистични очаквания. „Впечатленията ми от изборите в Украйна: ниска избирателна активност, смесена картина с големи регионални диспропорции, липса на категоричен победител”, писа в профила си в Twitter шведският специалист по икономика на Украйна Андерш Ослунд.

Според украинската неправителствена организация „Опора” избирателната активност е една от ниските в историята на страната - 46,5%. Над 1500 международни наблюдатели следяха протичането на вота - небивало голям брой, свидетелстващ за важността на тези избори.

Източник: БТА