/ БГНЕС
"Поставихме 2030 г. като цел за пълноправно членство в ЕС, за изпълнението на която инвестираме всички ресурси на държавата и обществото. Искаме да повторим успешния европейски опит на Ирландия и да достигнем просперитета и нивото на демокрация, за която европейската интеграция е нашият най-силен импулс". Това посочи министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи по време на срещата си с Михол Мартин, вицепремиер, министър на външните работи и министър на отбраната на Ирландия.

Османи е на работно посещение в Ирландия и по време на срещата си с Мартин е посочил  необходимостта от „краткосрочни видими и осезаеми ползи по пътя към пълноправно членство в ЕС, което ще позволи на гражданите да почувстват сближаването в икономическо-социален смисъл и в същото време ще донесе по-голямо доверие в процеса на присъединяване”.

Мартин е насърчил Северна Македония да завърши успешно конституционните промени и след срещата си с Османи е подчертал, че Ирландия също е имала такова задължение, преди да стане членка на ЕС, но си е струвало, защото това е довело до положителна трансформация на страната, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи в Скопие.

"Ние гласувахме на референдум да се откажем от нашите териториални претенции към Северна Ирландия, като част от компромиса, който всички трябваше да направят, за да бъде постигнат мир в Ирландия. Радвам се да кажа че успяхме. Имаме 25 години мир и за по-младите поколения конфликтът е нещо, за което трябва да се учи в учебниците по история, защото тяхната реалност е реалност на мир и по-добро качество на живот", посочи Мартин.

Ръководителят на ирландската дипломация е изразил своята благодарност за професионалното председателство на Северна Македония на ОССЕ в трудните обстоятелства, в които се намира светът, пише в съобщението.

По време на посещението си в Дъблин Османи е провел среща с държавния министър по европейските въпроси и отбраната Питър Бърк, на която е подчертал „твърдата решимост на правителството да финализира конституционните промени до края на тази година, като ангажимент на страната, с цел отваряне на първите клъстери и за динамизиране на процеса на присъединяване”.

"Северна Македония е тест за доверието в Европейския съюз в целия балкански регион", отбеляза Буяр Османи в отговор на въпрос на ирландски депутати по време на работното си посещение в Дъблин. 

По думите му Северна Македония е чакала твърде дълго и несправедливо за началото на преговорите и несправедливите условия, които са били поставени, оказват силно влияние върху мотивацията на другите страни в региона да прилагат реформите, които ЕС изисква от тях и това, което ще се случи със Северна Македония  ще повлияе на решението на другите да продължат по-нататък в процеса.

Един от рисковете според него е, че след като Северна Македония и Албания заедно са влезли в процеса на преговори за членство в ЕС и ако няма напредък в едната страна, това недоволство ще се прелее в другата.
Маринела Величкова/БТА