Насилието в Сирия продължава, Западът дава 10 дни срок на Асад
Насилието в Сирия продължава, Западът дава 10 дни срок на Асад / Reuters

Сирийски части обстрелваха с минохвъргачки крайния квартал Кфар Сузе на столицата Дамаск, предаде Ройтерс. За пръв път от началото на бунта в страната райони на сирийската столица са обект на обстрел, посочва агенцията.

Кфар Сузе е разположен от двете страни на околовръстното шосе на Дамаск. В обекта на нападение живеят главно бедни хора, които се препитават с онова, което отглеждат в градините си. В същите райони има и много маслинени и плодови насаждения. Според Ройтерс армията се опитвала да прогони въоръжени бунтовници, които се крият в градините. По периферията на Кфар Сузе са разположени и танкове, които също са открили огън по квартала. Танкове стрелят и от разположената наблизо военновъздушна база "Ал Мазе".

"Бойците от Свободната сирийска армия често навлизат в Кфар Сузе", заявил пред Ройтерс местен активист на опозиционното движение. Според цитирания източник една от причините за операцията на сирийската армия срещу квартала са зачестилите в последно време нападения на въоръжени сирийски бунтовници срещу силите на режима.

Сирийската артилерия обстрелвала и района на градчето Дабабие в северната част на Ливан, предаде Франс прес. Обстрелът започнал след престрелка между въоръжени членове на сирийската опозиция, заели позиции на ливанска земя, и сирийски части отвъд границата със Сирия. По Дабабие били изстреляни поне 50 снаряда. Кметът на Дабабие заявил пред журналисти, че при обстрела са били засегнати няколко жилищни постройки, има и ранени. Ливанската армия е изпратила подкрепления в района.

Внесена в ООН от западните страни проекторезолюция дава 10 дни на сирийския режим да спре да използва тежкото си въоръжение срещу бунтовните градове в страната, в противен случай ще наложи икономически санкции, предаде Франс прес. Изготвената от САЩ, Франция, Великобритания и Германия проекторезолюция бе връчена на другите страни от Съвета за сигурност и обсъжданията по нея ще започнат по-късно днес.

Съветът за сигурност трябва да приеме нова резолюция за Сирия, за да поднови мандата на наблюдателската мисия на ООН в тази страна преди да изтече срокът му на 20 юли. Русия предложи отделна резолюция, която удължава този мандат, но не споменава санкции.

В текста на западната проекторезолюция се казва, че ако сирийското правителство не прекрати нападенията си с тежко въоръжение до 10 дни след приемането на документа, Съветът за сигурност незабавно ще наложи мерките, предвидени в член 41 от Устава на ООН. В този член от Раздел 7 на устава се предвиждат дипломатически и икономически санкции, включително ембарго, но не и прибягване до военна намеса. Целта на тези санкции е да се принуди дадена страна да изпълни решение на ООН.

В текста се призовават властите и опозицията в Сирия да приложат спешно мирния план на Кофи Анан, включително незабавното прекратяване на всякакво въоръжено насилие, както и процеса за политически преход, определен на срещата на Групата за действие за Сирия в Женева на 30 юни, предава БТА.

В проекторезолюцията се удължава мандатът на наблюдателската мисия на ООН в Сирия с 45 дни въз основа на препоръките на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Бан препоръча да се намали броят на военните наблюдатели, които сега са 300, а мисията да се ориентира към по-политическа роля. Разположените от средата на април наблюдатели на ООН в Сирия бяха принудени да спрат патрулиранията си на 16 юни поради нарастването на насилието.

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Игор Панкин отказа да съобщи дали Русия ще наложи вето на западната проекторезолюция, както вече направи два пъти от началото на сирийската криза през март 2011 г. Той обаче изрази резерви по текста. По думите му Раздел 7 "е решение в краен случай и често пъти не е особено ефикасен инструмент".

"Кофи Анан не е искал от нас да наложим санкции", заяви руският представител.

Междувременно Сирия официално обяви, че посланикът й в Ирак е минал на страната на опозицията без предупреждение, това предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на сирийското министерството на външните работи. В текста се посочва, че Науаф Фарес е освободен от поста си и няма вече никаква връзка с посолството на Сирия в Багдад, допълва Франс прес.

Посланикът обяви, че минава на страната на опозицията. "Заявявам, че от този момент се присъединявам към редиците на революцията на сирийския народ", каза Фарес във видеообръщение във Фейсбук. Той не посочи къде се намира. Фарес призова сирийските войници да последват примера му и да насочат оръжията си срещу режима в Дамаск.

Дамаск заплаши да го даде под съд. Дипломатът призова сирийската армия да се присъедини незабавно към революционерите.

Сирийският посланик в момента се намира в Катар, съобщи Ройтерс, като се позова на иракския външен министър Хошияр Зебари.

Зебари е в Париж за церемония по откриването на нова сграда на иракското посолство. Министърът добавил, че решението на Ал Фарес да дезертира изненадало правителството в Багдад, тъй като сирийският посланик бил смятан за предан на режима на президента Башар ал Асад.

Ал Фарес е първият сирийски дипломат, който скъсва връзките си със сирийския режим, посочва Ройтерс. Посланикът беше назначен на поста си в Багдад през септември 2008 г. след 30-годишно прекъсване в дипломатическите отношения между Дамаск и Багдад, защото Сирия бе подкрепила Иран във войната срещу Ирак.