На 16 юли преразглеждат решението на съда в Либия
На 16 юли преразглеждат решението на съда в Либия / netinfo
Висшият съдебен съвет на Либия се събира на 16 юли – следващия понеделник – и първата задача е да разгледа казуса с българските медицици и палестинския лекар. Това обяви на специална пресконференция либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам, по повод потвърдените от Върховния съд смъртни присъди на медиците в Либия.

Само няколко минути бяха необходими на съдията, който председателства петчленния съдебен състав, за да каже, че съдът отхвърля обжалването на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф.

Лично външният министър Абдел Рахман Шалкам заяви, че смъртните присъди няма да бъдат изпълнени, т.е. нито българските медицински сестри, нито палестинският лекар ще бъдат екзекутирани, докато решението не бъде взето от Висшия съдебен съвет.

Шалкам заяви, че пред Висшия съдебен съвет имат три пътя: или да потвърди смъртните присъди, издадени от най-висшата съдебна инстанция, или да ги отмени и оневини осъдените на смърт, или да промени присъдите им в по-леки. В същото време либийският външен министър обяви, че като състав Висшият съдебен съвет не е чисто правен, тъй като става въпрос за извънсъдебна инстанция.

След заседанието на Върховния съд либийският защитник Осман Бизанти заяви пред Дарик радио, че това е решение на най-висшата съдебна инстанция и по никакъв начин не би могъл да си позволи коментар. „Като човек искрено съчувствам и съм с болката на моите клиенти”, заяви Бизанти.

Колегата му Хари Хараламбиев беше съкрушен и призна пред Дарик, че не е изпълнил мисията си, тъй като не е накарал юридическите доводи да заработят. Хари Хараламбиев каза: „Аз не изпълних мисията си, аз се провалих. Уви, юридическите доводи нямат никаква стойност на територията на Либия”.

Третият от адвокатите на българските медицински сестри Пламен Ялнъзов заяви, че е спокоен за живота на своите клиенти, без да може логически да обоснове своето съждение, но каза: „Аз съм спокоен за техния живот”. По думите му въпреки потвърждаването на смъртните присъди, търсенето на истинския причинител на СПИН епидемията трябва да продължи да бъде търсен от либийското правосъдие.

Председателят на Асоциацията на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага заяви, че споразумението между роднините и либийските власти е почти говото – очаква се до два дни то да бъде официално парафирано. Засега обаче на въпросите какви са последните договорки за финансови компенсации, Идрис Лага отказа всякакъв коментар.