Митрополит Кирил е 16-ят ръководител на Руската православна църква
Митрополит Кирил е 16-ят ръководител на Руската православна църква / снимки: БГНЕС

Избраният за патриарх на Москва и на цяла Русия митрополит Кирил стана шестнайсетия глава на Руската православна църква със 165 милиона вярващи, предаде ИТАР-ТАСС. С възгласи "Аксиос!" (гр. – достоен) Кирил бе провъзгласен за ръководител на Руската православна църква. Двама старши митрополити, постоянни членове на Синода, взеха новия патриарх под ръка и го накараха да седне три пъти на патриаршеския престол както е по според ритуала. В края на литургията митрополитите наметнаха върху раменете на Кирил патриаршеската мантия и му предадоха патриаршеския жезъл. За първи път церемонията по възкачване на патриаршеския престол се организира в Храма на Христос Спасителя.

На тържествената литургия присъстваха около 4000 души, включително президентът на Русия Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин, 700-те делегати на събора, избрал Кирил за глава на Руската православна църква.

Патриарх Кирил е смятан за модернизатор, който може да размрази отношенията с Католическата църква, отбелязва Ройтерс. 62-годишният Кирил заменя починалия през декември патриарх Алексий Втори, консерватор, комуто приписват заслугата за възраждане на църквата в Русия и промяна на нейната роля в обществото. Служенето на Кирил като шестнайсетия патриарх на Москва

Митрополит Кирил е 16-ят ръководител на Руската православна църква
netinfo
и цяла Русия ще се определя от отношенията с две мощни институции: Кремъл и Католическата църква, смятат наблюдатели. Някои се надяват, че новият патриарх ще установи по-добри отношения с католиците в сравнение с Алексий Втори, който обвиняваше Рим, че се опитва "да отмъква" православни вярващи, и който не се съгласи да се срещне с папата. Надеждите за подобряване на отношенията се основават и на факта, че през 2007 г. Кирил се срещна с папа Бенедикт във Ватикана.

Влиянието на Кремъл също ще определя дейността на Кирил. Неговият предшественик успя да върне църквата в центъра на обществения живот след падането на атеистичния комунизъм, до голяма степен благодарение на тесните си връзки с политическите лидери, които отпуснаха много държавни средства за подновяване и строеж на църкви. На висшите руски сановници винаги е отредено централно място на държавни събития, а премиерът Путин и президентът Медведев често са показвани по телевизията как посещават църковни празници. При Кирил не се очакват никакви промени в отношенията между църквата и Кремъл, смятат наблюдатели, защото московските патриарси никога не са критикували Кремъл за вътрешната или външната политика.

Привличането на младежта в църквата, защитата на единството на църквата и на нейните външни граници са сред задачите на патриарх Кирил, предаде Интерфакс. „Наша особена грижа ще бъде младежта, която особено остро се нуждае от духовно напътствие. В епоха на нравствен релативизъм, когато пропагандирането на насилието и разврата покваряват душите на младите хора, ние не може спокойно да чакаме те да се обърнат към Христос”, подчерта

Митрополит Кирил е 16-ят ръководител на Руската православна църква
netinfo
новият руски патриарх след церемонията по интроницирането му. Той призова духовенството да се приближи до младежта, колкото и трудно да е това, да й помогне да възвърне вярата си в Бога и в смисъла на живот и едновременно с това да осъзнае какво е истинското човешко щастие. „Задачата на патриарха е да не допусне разрастването на разкола и трябва да се грижи всяка личност в цялата й неповторимост да намери мястото си в църковния организъм”, каза още Негово светейшество, който вижда себе си като защитник на външните канонически граници на православната църква.

Кирил (светското му име е Владимир Михайлович Гундяев) е роден на 20 ноември 1946 г. в Ленинград (сега Санкт Петербург) в семейство на свещеник. Завършва Ленинградската духовна академия, има степен на кандидат на богословските науки. Ръкоположен е през 1969 г.  Десет години е бил ректор на Ленинградската духовна академия и семинария. Преди да бъде избран за патриарх, ръководи отдела за външни отношения на църквата и се смята, че има голяма заслуга за развитие на връзките на руската църква с други вероизповедания и в с руските православни общности в чужбина.