Маргарет Атууд
Маргарет Атууд / Gulliver/Getty Images
Канадската писателка Маргарет Атууд е тазгодишният лауреат на Дейтънската литературна награда за мир, съобщи Асошиейтед прес.
Авторката, която е и учител, е отличена за цялостно творчество с наградата "Ричард С. Холбрук", носеща името на американския дипломат, съдействал за постигането на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г.

Атууд, която твори поезия, есета, художествени романи, документалистика, а напоследък и туитовете й набират изключителна популярност, през последните години се сдоби с нова вълна почитатели след бестселъра си "Историята на прислужницата". В него е описано мрачно бъдеще на света, в който жените са потиснати и се надигат да свалят правителството на САЩ, които са се превърнали в тоталитарна държава.



Някои от читателите на романа-дистопия правят сравнение между лидерите на авторитарния свят и издигането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. Телевизионната адаптация на произведението предизвика още повече коментари и жени с червени наметала и бели бонета като прислужниците-героини на Атууд се появяват на политически демонстрации в САЩ.

"Все още не сме стигнали дотам, иначе нямаше да разговаряте с мен", каза през смях писателката в телефонен разговор с репортер на агенцията. "Вероятно щяхте да сте в изолатор или нещо такова, или пък да сте мъртъв. Как смеете да разговаряте с лице от женски пол по телефона и да пишете за него?"
Шарън Раб, основател и председател на фондацията, която връчва наградата, даде висока оценка за литературния успех на Атууд, която успява и да образова публиката по наболели теми в областта на екологията и социалната справедливост.

"Маргарет Атууд продължава да ни напомня, че не можем да разчитаме, че "това не може да се случи тук" и днес повече от всякога уроците й са актуални", посочи Раб в имейл до Асошейтед прес.

Дългогодишният партньор на писателката, която живее в Торонто, писателят Греъм Гибсън, почина преди година на 85-годишна възраст. Атууд, която е на 80 години, казва, че се опитва да се разсейва от мъката с работа, като организирала представяния на книгите си и пътувала много, преди да бъде принудена да си остане у дома заради пандемията. От март досега тя участва в онлайн дискусии и участва в кампании за подкрепа на независими издателства и книжарниции. Атууд дебютира със стихосбирка през 1961 г.

Дейтънската литературна награда е с премия от 10 000 долара. Сред предишните й лауреати са Стъдс Търкъл, Тейлър Бранч, Джон Ървинг, Ели Визел. Н. Скот Момадей бе удостоен с наградата миналата година. Церемонията по връчването на наградата, първоначално насрочена за октомври, бе отложена за 2021 г.
БТА