Яхия Синуар
Яхия Синуар / БТА
Лидерът на радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар иска промени в предложената сделка за прекратяване на огъня, по която сега се водят преговори, предаде ДПА.

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете", заяви източник до Синуар пред израелския "Канал 12". Засега Израел отхвърля това искане.

Синуар също така иска Израел да не пречи на завръщането на Западния бряг на палестинските затворници, които ще бъдат освободени в замяна на освободени и държани като заложници граждани на Израел. Според последния вариант на сделката, по която се водят преговори, Израел иска освободените от израелски затвори осъдени на доживотен затвор палестинци да бъдат пратени в ивицата Газа или зад граница.

Лидерът на "Хамас" в ивицата Газа освен това искал и подробности за материалите, които Израел няма да позволи да бъдат доставяни в анклава за неговото възстановяване.

Египетски посредници с подкрепата на САЩ се опитват да постигнат съгласие по споразумението за прекратяване на огъня. Обсъжда се 40-дневно примирие и размяна на заложници и затворници.

"Хамас" обяви вчера, че праща делегация в Египет за по-нататъшни разговори по сделката, което беше възприето като напредък в усилията на международните посредници, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно в Израел беше съобщено, че един от заложниците, взети в плен по време на нападението на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври,  е починал в Газа, предаде Франс прес. Става дума за Дрор Ор, жител на кибуца Беери. Неговите две деца, също взети за заложници, бяха освободени в края на ноември в рамките на първо прекратяване на огъня. Тогава това временно преустановяване на боевете позволи да бъдат освободени 105 заложници срещу 240 палестинци в израелски затвори. 

В същото време лидерът на "Хамас" в изгнание Исмаил Хания заяви, че неговото движение проучва в "позитивен дух" новата оферта на масата на преговорите. Хания каза това в телефонен разговор с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел. В този разговор лидерът на "Хамас" потвърди, че делегация на движението скоро ще пристигне в Египет, за да финализира наскорошните дискусии с цел "постигане на споразумение, което да отговаря на изискванията на палестинския народ и да сложи край на агресията".

Лидерът на "Хамас" е разговарял и с катарския министър на външните работи.

Думите му обаче противоречат на информациите, че лидерът на "Хамас" в ивицата Газа имал още искания относно проекта на сделката и че ако те не бъдат удовлетворени, то отговорът на движението на този етап бил отрицателен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА