Куба подготвя освобождаването на политически затворници
Куба подготвя освобождаването на политически затворници / снимка: Reuters, архив

Кубински църковни представители вчера обявиха имената на още 12 политически затворници, които „скоро ще бъдат освободени" и изпратени в изгнание по силата на споразумението с правителството на Раул Кастро, постигнато от католическата църква. С това броят на затворените дисиденти, приели да получат убежище в Испания, достигна 17 души, съобщи АП.

Правителството  се съгласи да освободи 52-ма политически затворници след среща в сряда между Кастро и католическия кардинал Хайме Ортега. Нито църквата, нито властите казаха дали съгласието за изгнание е изискване за освобождаването. Ортега го бе нарекъл „опция". Църковен представител, настоял за анонимност, заяви вчера пред АП, че не е ясно точно кога мъжете действително ще бъдат освободени от затвора, но има признаци, че това може да стане всеки момент. Признаци, че процесът на подготовката започва да набира скорост, се появиха вчера, когато Барбара Рохо, съпруга на един от затворниците - Омар Руис, заяви пред Ройтерс, че представители на кубинските служби за сигурност й казали да се подготви да напусне страната, защото всеки момент ще дойдат да я вземат. Друг затворник, Хосе Луис Гарсия, бил преместен от затвора в Лас Тунас в Хавана, съобщи майка му Моралинда Панеке. Планът на властите бил да съберат семейството в кубинската столица, откъдето да заминат със самолет за Мадрид, но тя не вярва това да стане веднага.

Семейството на друг затворник, Антонио Виляреал, било прехвърлено от град Санта Клара в Хавана, предаде АП. Ирене Виера, съпруга на затворника Хулио Сесар Галвес, каза, че тя и синът й, живеещи в Хавана, били повикани вчера за медицински преглед преди пътуването за Испания. Всички твърдят, че са щастливи да заминат за Испания, уточнява БТА.

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос спомогна за уреждането на освобождаването, като се съгласи тази седмица в Хавана Испания да приеме всички освободени затворници, ако те се съгласят да заминат за там. Не е ясно дали ускоряването на подготовката означава, че всички ще бъдат освободени по-бързо, а не след три-четири месеца, както бе казала първоначално църквата. 52-мата са част от 75-те политически дисиденти, арестувани при репресиите през 2003 г., някои от които вече бяха освободени, повечето по здравословни причини. Те излежаваха присъди от 13 до 24 години затвор за държавна измяна и по други обвинения.