Външният министър на Русия Лавров уточни, че Турция не е стратегически съюзник
Външният министър на Русия Лавров уточни, че Турция не е стратегически съюзник / getty images
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Турция е считана за близък партньор, но не и за стратегически съюзник на Кремъл, предаде ТАСС.

„Ние никога не сме определяли Турция като наш стратегически съюзник- тя е много близък партньор“, обяви Лавров, като дипломатично добави, че по много направления въпросното партньорство има стратегически характер.

Лавров уточни, че Русия не споделя мнението на Турция за възможностите за военно решение на конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. По-рано от Анкара обявиха, че ще подкрепят всяко действие на азерите за решението на конфликта, включително и военни.

Лавров, от своя страна, предложи в зоната на бойните действия да бъдат дислоцирани миротворци. На 9 и 10 октомври в Москва се проведоха преговори между външните министри на Армения и Азербайджан, които договориха прекратяване на огъня от обяд на 10 октомври, размяната на военнопленници и на телата на загиналите войници от двете страни.

Междувременно членът на комитета на Съвета на федерацията по международнитет дела Сергей Цеков оповести, че Русия може да изпрати свои миротворци за контрол на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, информира РИА „Новости“.

„Мисля, че двете страни в конфликта могат да се съгласят на миротворци от Русия“, каза Цеков, като по думите му страната с действията си показва желание за прекратяване на военните действия в региона.